Borojević na suđenju potvrdio istinitost tekstova CAPITAL-a

Borojević na suđenju potvrdio istinitost tekstova CAPITAL-a

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Darko Borojević, koji je tužio portal CAPITAL za klevetu, potvrdio je na današnjem ročištu da su svi navodi koje smo iznijeli u vezi njegovog imenovanja na čelo ove ustanove u potpunosti tačni.

Borojević na suđenju potvrdio istinitost tekstova CAPITAL-a

FOTO: Srna

Borojević je nevoljko potvrdio i da zapravo nije pretrpio nikakvu poslovnu štetu zbog našeg pisanja, te da je imenovan za direktora kao što smo i naveli, da je ostvario maksimalan broj bodova i bio jedini i najbolji kandidat.

Od problema koje je pretrpio, naveo je da je morao da “svakodnevno da razgovara sa suprugom”, te da je bio ugrožen zato što nije mogao da spava. Poslovno, nije pretrpio nikakvu štetu.

Nakon toga osjećao sam ugroženost u smislu da nisam mogao spavati, par dana nisam odlazio na posao, popio sam par tableta za smirenje i vratio se uobičajenim i svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Zbog tog članka došlo je i do problema između mene i supruge u smislu svakodnevnih razgovora, zašto sam se uopšte prijavljivao na konkurs, u pogledu spornog članka na radnom mjestu nisam imao problema, nisam premještan na neko drugo radno mjesto već sam nastavio obavljati direktorsku funkciju koju i danas obavljam, nije mi umanjivana plata, niti je pokrenut bilo kakav disciplinski postupak protiv mene. Zbog tog članka niko od meni bliskih prijatelja i rodbine nije okrenuo leđa niti su zbog toga ti odnosi trpjeli“, rekao je, između ostalog, Borojević.

Nepotizam i skandali preporuka za novi mandat direktora RHMZ

Sudija Jelena Garača je sve vrijeme insistirala na utvrđivanju činjenica i na preciznim odgovorima. Tako je na više puta postavljeno pitanje, Borojević potvrdio i da su radnicima na određeno vrijeme dok je bio vršilac dužnosti produžavani ugovori, te da je inspekcija utvrdila nezakonito zapošljavanje.

RHMZ: Vrijeme je povoljno za konkurse i lokalne rođake

Podsjetimo, CAPITAL je 2022. objavio da je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) raspisao konkurs za šest upražnjenih pozicija za koje se unaprijed znalo ko će ih popuniti. Kako smo u tom tekstu i najavili, najbolje ocjene za šest upražnjenih pozicija dobili su kandidati koji već rade u ovoj instituciji, a među kojima su i supruga vršioca dužnosti direktora Darka Borojevića, snaha ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, brat načelnika u Zavodu.

RHMZ nezakonito zaposlio 18 radnika

Nakon toga, Borojević, koji je do tada bio u v.d statustu direktora je pobijedio na konkursu i imenovan je za direktora RHMZ.

Pisanje o ovim temama se nije svidjelo Borojeviću koji nas je tužio za klevetu.

Pažnju na sebe Zavod je privukao i u maju 2022. godine kada je u njemu fotelju za sebe našao i bivši direktor doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut, a koji se povukao sa te funkcije nakon prijava o zlostavljanjnu djece u ustanovi kojom je rukovodio.

Naše pisanje o tome Kajkutu se nije svidjelo, pa nas je tužio tvrdeći da smo mu objavom tog teksta  povrijedili ugled i čast, a kasnije je na sudu rekao da je zbog nas i smršao.

Advokat portala CAPITAL Aleksandar Jokić rekao je da je ovaj postupak eklatantan primjer SLAPP tužbe, odnosno sistematske tužba protiv učešća javnosti.

Cilj tužbe nije uspjeh u sporu za koji je jasno da je nemoguć, jer je pisanje tačno, nego je smisao iznurivanje novinara suđenjem, plaćanjem advokata i spremanjem odbrane, a sve u cilju odvraćanja od budućih pisanja. Da je ovo tačno govori i činjenica da je još jedan funkcioner RHMZ tužio za klevetu takođe zbog činjenično tačnog teksta“, rekao je Jokić.

CAPITAL: A. Pisarević

Чланак Borojević na suđenju potvrdio istinitost tekstova CAPITAL-a се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?