<div>Orban ide Putinu u Moskvu. Predsjednik Europskog vijeća bijesan: " title="
Orban ide Putinu u Moskvu. Predsjednik Europskog vijeća bijesan: "Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva"
" decoding="async" />

Orban ide Putinu u Moskvu. Predsjednik Europskog vijeća bijesan: “Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva”

Link na izvornu vijest

Prema izvorima, očekuje se da će mu se u posjetu pridružiti mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó. “Cilj mađarskog predsjedanja je doprinijeti rješavanju izazova koji stoje pred Europskom unijom. Zato je moje prvo putovanje bilo u Kijev”, napisao je Orban na Facebooku nakon što je tamo stigao u utorak, prenosi Index.hr.

 

Prisan odnos Orbana i Putina

Prošlog je tjedna EU otvorila formalne pregovore o članstvu s Kijevom na summitu u Bruxellesu, dajući poticaj Ukrajini, iako još uvijek predstoji dug i težak put prije nego što se može pridružiti Uniji.

Orban se posljednji put susreo s Putinom u Pekingu u listopadu 2023. na Forumu Pojas i put, kada je bio jedini političar iz EU-a koji je prisustvovao sastanku.

Činjenica da se Orban sastaje s Putinom samo nekoliko dana nakon posjeta Kijevu, govori u prilog tezi da on i dalje smatra važnim održati odnose prema Rusiji, koju njegovi kritičari smatraju proruskom.

Orban inače brani svoje odnose s Rusijom govoreći da je dijalog neophodan čak i u vrijeme rata. Budimpešta također tvrdi da je Mađarska uvelike ovisna o Rusiji u pogledu energije, stoga nema interesa za neprijateljske odnose. Međutim, tijekom proteklih 14 godina na vlasti, Orban nije učinio mnogo da smanji ovisnost Mađarske o Rusiji.

 

Michel kritizirao posjet

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel žestoko je kritizirao Orbana, rekavši da mađarska pozicija trenutnih predsjedavatelja EU nema mandat kako bi surađivala s Rusijom u ime EU-a. “Europsko vijeće je jasno: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Nikakve rasprave o Ukrajini ne mogu se održati bez Ukrajine”, dodao je Michel.

Prema riječima jednog visokog diplomata EU-a, Orban nije obavijestio nijednu od institucija o putu u Moskvu. “Bilo je mnogo pokušaja da se uspostavi kontakt i potvrde izvješća o mogućem posjetu premijera Orbana Rusiji, ali oni su bili neuspješni”, rekli su, dodajući da bi Orban, čak i da je pitao, bio “strogo savjetovan protiv takvog posjeta”.

Nekoliko diplomata EU-a osudilo je posjet, rekavši da je kontradiktoran trenutnoj politici EU-a i dovodi u opasnost jedinstvo saveza. „Tek je četvrti dan mađarskog predsjedanja EU-om i Orban se sastaje s Putinom, to je popriličan brzo“, našalio se jedan EU diplomat.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?