Dolazi novi rast temperatura, povećana prodaja klima-uređaja i ventilatora

Dolazi novi rast temperatura, povećana prodaja klima-uređaja i ventilatora

Link na izvornu vijest

Užarene temperature koje su u proteklom mjesecu vladale u BiH primorale su građane da opustoše police s rashladnim uređajima. Djelatnica u jednoj trgovini koja se bavi prodajom klima-uređaja i ventilatora potvrdila nam je da je prodaja povećana

Nakon osjetnog pada temperature i superćelijske oluje koja je prije nekoliko dana nanijela veliku štetu u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, bh. meteorolog Nedim Sladić najavio je da nam slijedi dulje razdoblje lijepog i toplog vremena, piše Večernji list BiH.

Toplo uz dosta sunca

– Nepovoljne vremenske prilike ostavljamo iza nas. U cijeloj zemlji oborine su sada prestale, a koristile su žednoj zemlji. U danima pred nama bit će ugodno toplo, uz dosta sunca i najvažnije – bez sparine – naveo je Sladić na Facebooku. – Također, ugodne noći su tu, da se lijepo naspavamo. Slijedi dulje razdoblje bez većih oborina – dodao je. Kako je nedavno kazao, srpanj vremenom neće razočarati turiste. No, kako je dodao, mogao bi poljoprivrednike koji se bore sa sušom, a prognozirao je kada se može očekivati i novi toplinski val. – Novi toplinski val na rasporedu je u drugoj dekadi srpnja – zaključio je Sladić. U dugoročnoj prognozi FHMZ-a stoji kako je u danima koji su pred nama izgledna postupna stabilizacija vremenskih prilika, praćena vedrim nebom i porastom temperature. Slabe oborine nisu isključene u popodnevnim satima u središnjim područjima zemlje do kraja radnog tjedna. U dane vikenda prevladavat će sunčano i stabilno vrijeme. U drugom tjednu srpnja očekuje se pretežito sunčano vrijeme. Prema trenutačnim prognoznim modelima, jedino je u ponedjeljak (8. srpnja) moguće malo kiše na širem području BiH. Uz pojačan UV indeks, temperature zraka neće biti previše visoke. Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14 i 20 °C, u Hercegovini i Posavini do 22 °C. Najviša dnevna temperatura od 28 °C do 34 °C, na jugu i sjeveru zemlje do 36 °C. Budući da je pred nama razdoblje novog rasta temperatura, važno je pojačati oprez jer je prvi toplinski val napunio domove zdravlja. Prema riječima liječnika, visoke temperature negativno djeluju na zdravlje građana, a najugroženije skupine su stariji, djeca i pacijenti oboljeli od kroničnih, u prvome redu kardiovaskularnih bolesti. Ističu da su najčešće tegobe zbog kojih se pacijenti javljaju na preglede malaksalost, nesvjestica, vrtoglavica ili kratkotrajni gubitak svijesti, glavobolje koje mogu biti udružene s mučninom i povraćanjem, otežano disanje, ubrzan puls, opekline kože i različite alergijske manifestacije. – Vrućina može biti uzrok svih navedenih tegoba zbog širenja krvnih žila i posljedičnog pada krvnog tlaka, dehidratacije, hipoglikemije ili poremećaja elektrolitne ravnoteže u organizmu – kazali su nedavno za medije iz DZ Banje Luke dajući preporuke kojih bi se svi trebali pridržavati. – Zbog djelovanja vanjskih temperatura i utjecaja izravnog izlaganja sunčevim zrakama svim, a posebno kroničnim bolesnicima, savjetuje se: izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 17 sati, unošenje dovoljne količine tekućine, i to najviše vode, izbjegavanje alkohola, jako zaslađenih i gaziranih sokova – objasnili su iz Doma zdravlja Banje Luke.

Rashladni uređaji

Užarene temperature koje su u proteklom mjesecu vladale u BiH primorale su građane da opustoše police s rashladnim uređajima. Djelatnica u jednoj trgovini koja se bavi prodajom klima-uređaja i ventilatora potvrdila nam je da je prodaja povećana. – Visoke temperature jednostavno su natjerale građane na kupnju uređaja koji će im pomoći podnijeti ove neizdržive vrućine. Mi već godinama osluškujemo potrebe i želje naših kupaca pa smo zbog povećane potražnje proširili ponudu i uveli u prodaju klima-uređaje koje je moguće kupiti po atraktivnim cijenama, a u ponudi imamo i kupnju na rate – kaže nam. No, koliko god rashladni uređaji pomagali, valja biti na oprezu. Prema riječima stručnjaka, ventilator može biti posebno štetan za one koji pate od alergija ili imaju astmu jer, kad ventilator vrti zrak, on također širi alergene po sobi. Kada je pak riječ o klimama, stručnjaci ističu da razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi smjela prelaziti sedam stupnjeva. Prevelika razlika u temperaturama može izazvati brojne zdravstvene probleme poput glavobolja, kardiovaskularnih problema, prehlada, problema s disanjem, infekcija, alergija i suhe kože. Preporučuje se da klima-uređaji ljeti budu podešeni na temperaturu između 24 i 27 stupnjeva. Također, važno je redovito čistiti i servisirati klima-uređaje kako biste izbjegli rizik od bolesti.

The post Dolazi novi rast temperatura, povećana prodaja klima-uređaja i ventilatora first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?