Orban stigao kod Putina, čelnici EU-a su bijesni

Orban stigao kod Putina, čelnici EU-a su bijesni

Link na izvornu vijest

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Orbanov potez izazvao je prijekore čelnika Europske unije, koji su jasno poručili kako mađarski premijer tijekom svog boravka u Rusiji neće predstavljati Bruxelles.

Novinari su također primijetili da je Airbus 604, kojeg mađarski premijer često koristi za inozemna putovanja, napustio Mađarsku odmah nakon njegovog jutarnjeg intervjua i sletio u moskovsku zračnu luku Vnukovo.

Prije polaska, Orban je na državnom radiju izjavio da Bruxelles nije Mađarskoj dao mandat za promicanje mira u Ukrajini, ali Mađarska može biti “dobar alat u rukama ljudi koji žele mir”. “Mirovna misija se nastavlja. Druga postaja: Moskva”, napisao je Orban na X-u nakon što je sletio. 

Ranije ovog tjedna bio u Kijevu

Max Seddon, dopisnik Financial Timesa iz Moskve, podijelio je isječak sastanka između Putina i Orbana. Putin na isječku govori Orbanu kako će razgovarati o “svim nijansama situacije” u Ukrajini.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem europske unije. Orban je u utorak posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, a sad je odlučio otići u Moskvu u “mirovnu misiju”, samo nekoliko dana prije summita NATO-a. 

“S takvim sastankom mađarsko predsjedanje završava prije nego što je stvarno počelo. Čini se da Mađarska nije shvatila svoju ulogu. Skepticizam zemalja članica EU-a bio je nažalost opravdan. Sve je u ulozi promicanja interesa Budimpešte”, izjavio je jedan europski diplomat za Reuters. 

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Orban u Moskvi “ni u kojem obliku ne predstavlja EU”. Finski premijer Petteri Orpo opisao je vijest o posjetu kao uznemirujuću. “Njegov posjet bi pokazao nepoštivanje dužnosti predsjedavajućeg i potkopao interese Europske unije”, napisao je jučer. 

“Orban zlorabi slabosti Bruxellesa”

Pavel Havliček, istraživač pri češkom Udruženju za međunarodne poslove, rekao je da je Orbanov posjet zloporaba slabosti Bruxellesa u periodu formiranja novog saziva i opasno potkopavanje zajedničkog europskog stajališta.

Orban kaže da mu je jasno da nema pravo pregovarati u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti “iz udobne fotelje u Bruxellesu”. “Ne možemo sjediti prekriženih ruku i čekati da rat čudesno završi”, poručio je. 

Objava Orban stigao kod Putina, čelnici EU-a su bijesni pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?