PALIĆ I TOMIĆ POTPISALI UGOVOR: Teološko-katehetski institut u Mostaru postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru

PALIĆ I TOMIĆ POTPISALI UGOVOR: Teološko-katehetski institut u Mostaru postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru

Link na izvornu vijest

Potpisivanje je održano uz prisustvo akademika Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, Marije Buhač, predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, te don Nikole Menala, generalnog vikara Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

„Teološko-katehetski institut ima bogatu i dugu tradiciju u obrazovanju. Kroz godine je stekao ugled kao institucija koja nudi kvalitetnu edukaciju. S druge strane, Sveučilište u Mostaru je jedna od najznačajnijih javnih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini s međunarodnim i svjetskim ugledom i s ponudom širokog spektra akademskih programa. Spajanjem ove dvije institucija, otvaramo nove horizonte za duhovnu i teološku izobrazbu u društvu“, izjavio je rektor Tomić.

Prema Ugovoru, TKIM postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru, čime se osigurava integracija nastavnika i studenata TKIM-a u sustav Sveučilišta uz jednaka prava i obveze.

„Nazočnost teologije i teološkog promišljanja u sklopu javnih sveučilišta u razvijenim demokratskim sustavima je stvar koja je po sebi jasna i razumljiva. U većini europskih zemalja upravo su katoličke školske ustanove bile kolijevke modernih sveučilišta. Čvrsto se nadam i vjerujem da će Teološko-katehetski institut Mostar opravdati svoje mjesto u obitelji Sveučilišta u Mostaru“, kazao je biskup Petar Palić.

Ugovorom je definirano da TKIM ima pravo realizirati zajedničke studijske programe s ostalim članicama Sveučilišta, sudjelovati u istraživačkim projektima i programima razmjene te koristiti informacijske i knjižnične sustave Sveučilišta. Također, TKIM zadržava autonomiju u donošenju svog Statuta i drugih općih akata, uz obvezu usklađivanja s mjerodavnim zakonima.

Diplome koje studenti steknu po završetku studija izdavat će Sveučilište u Mostaru, a potpisivat će ih rektor Sveučilišta i dekan/predstojnik TKIM-a, uz poštivanje specifičnosti instituta.

Ovaj Ugovor predstavlja značajan korak u jačanju suradnje između Sveučilišta u Mostaru i Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, osiguravajući stabilan i pravno reguliran položaj Teološko-katehetskog instituta unutar akademske zajednice.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?