Kineski bid otvara fabriku automobila u Turskoj

Kineski bid otvara fabriku automobila u Turskoj

Link na izvornu vijest

ISTANBUL – Kineski gigant za električne automobile BID otvoriće fabriku u Turskoj, objavila je agenciji AFP pozivajući se na izvor iz Vlade Turske.

Kineski bid otvara fabriku automobila u Turskoj

foto: Pixabay

“BID će otvoriti fabriku u Turskoj”, rekao je izvor i dodao da će detalje saopštiti predsjednik Tajip Erdogan.

Turski mediji izvijestili su da će u novu fabriku biti uložena milijarda dolara.

Vijest dolazi nekoliko dana nakon što je EU uvela dodatne privremene carine u visini do 38 odsto na kineska električna vozila poslije istrage kojom je zaključeno da kineski proizvođači dobijaju državne subvencije, što nepravedno potkopava evropske rivale.

Automobili turske proizvodnje imaju povoljan pristup trištu EU u okviru carinske unije koja datira iz 1995. godine. Regija Marmara, oko Istanbula, postala je jedan od vodećih centara svjetske automobilske industrije.

Veliki proizvođači automobila, uključujući “Fijat” i “Reno”, otvorili su fabrike u ovoj oblasti početkom sedamdesetih, a drugi poput “Forda”, “Tojote” i “Hjundaija” su ih kasnije pratili.

Ove kompanije koriste prednost položaja Turske na raskrsnici između Evrope, Azije i Bliskog istoka. Srna

Чланак Kineski bid otvara fabriku automobila u Turskoj се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?