U Fojnici predstavljena knjiga „Stari most s mjesta događaja“

U Fojnici predstavljena knjiga „Stari most s mjesta događaja“

Link na izvornu vijest

Knjiga je predstavljena u organizaciji HKD Napredak Podružnica Fojnica i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u povodu 5. srpnja – Dana Hrvatskog kulturnog društva Napredak i blagdana njegovih zaštitnika, slavenskih apostola braće sv. Ćirila i Metoda.

Predsjednica HKD Napredak Podružnica Fojnica Ljiljana Jurak podsjetila je kako je HKD Napredak proglasio svetog Ćirila i Metoda svojim zaštitnicima zbog njihove značenja misije i uloge za sve slavenske narode, a na 65. Glavnoj skupštini 2018. godine, još jednom naglasilo potrebu da se blagdan sv. Ćirila i Metoda – 5. srpnja, svečano obilježava u cijelome Društvu.

U lijepo ozračju u Franjevačkom samostanu uz autora o knjizi su govori član Središnje uprave HKD Napredak Anto Ivić i ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru Danijel Vidović.

Ivić se u svom izlaganju osvrnuo na postojanje prijelaza preko Neretve i mosta od XI. stoljeća, okolnosti izgradnje kamenog mosta u osmanlijskom razdoblju i na gradnju dva nova mosta u austrougarskom razdoblju, čime je onom ranijem ostao atribut „Stari“.

– Tijekom XX. stoljeća rijeka Neretva je premoštena s još tri mosta u gradu i tri u njegovoj blizini. Rušenje mostova u posljednjem ratu dio je opće slike odnosa u društvu i razdoblja u kojem se stari neodrživi poredak raspadao. S iznimkom aktivnosti kreatora povremenih provokacija koje traju i do danas, u Mostaru je neposredno nakon rata kompromisna suglasnost oko pojedinih afirmativnih ciljeva omogućila rekonstrukciju mosta – rekao je Ivić, naglašavajući kako je Miroslav Landeka, dokumentirajući fizičku obnovu mosta i komunikacije među ljudima, ostavio trajno pisano nasljeđe o sudionicima tih aktivnosti.

Ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru Danijel Vidović podsjetio je kako je uoči otvorenja rekonstruiranog Starog mosta mjesni biskup uputio pismo gradonačelniku i dogradonačelniku Mostara:

– U pismu upućenom gradskim čelnicima biskup mons. dr. Ratko Perić napisao ovu skoro pa proročansku rečenicu: “Stoga ako se kao građani duhovno i humano ne budemo obnavljali i rasli u ljudskoj povijesnoj i narodnoj istini, u društvenoj pravdi, u solidarnost i uzajamnu poštovanju vlastitih identiteta, sigurno nam kameni most neće biti toliko znak mira, suživota i tolerancije koliko, možda, svojevrstan magijski nadomjestak neprolaznih vrednota”.

Na kraju promocije autor je istaknuo kako njegova knjiga, koja je doživjela tri proširena izdanja kao i izdanje na njemačkom i engleskom jeziku, svjedoči o projektu obnove mosta kroz izjave najodgovornijih osoba iz Jedinice za koordinaciju projekta obnove Staroga mosta (PCU), zaduženih za fizičku obnovu Starog mosta, predstavnika Grada Mostara te brojnih dužnosnika, kulturnih i javnih djelatnika iz zemlje i svijeta, koji su dolazili u Mostar tijekom tih pet godina posjetiti gradilište Staroga mosta.

Knjiga donosi brojne detalje i napetosti o konačnom dovršetku cijelog projekta i svečanosti otvorenja Staroga mosta, različitim reakcijama na samu svečanost, njezino osiguravanje i financiranje, kao i to što uopće znači ponovna izgradnja kamenog simbola Mostara za sam grad i njegove građane, proces pomirenja i spajanja dviju obala razdijeljenih nesretnim ratom, dodao je Landeka.

U glazbenom dijelu programa nastupio je stipendist HKD Napredak iz Fojnice Petar Glavočević na gitari, priopćeno je iz Napretka.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?