Nastavak pomoći: Predloženo da radnicima bude isplaćeno oko 3.000 KM

Nastavak pomoći: Predloženo da radnicima bude isplaćeno oko 3.000 KM

Link na izvornu vijest

Uredba o isplati pomoći od strane poslodavaca u iznosu od 2.550 KM je bila temporalnog karaktera i trajala je do 30. lipnja 2024. godine.

Zbog toga je federalni zastupnik Admir Čavalić prije mjesec dana uputio inicijativu da se donese nova uredba kojom će se nastaviti isplata ove pomoći.

Nadam se većem iznosu, oko 3.000 KM npr. Također sam predložio da se izmjeni članak 5. U praksi se događalo da ovaj članak onemogućavao isplatu (radnik koji radi 30 godina je u istoj poziciji kao i onaj koji radi 3 dana), kazao je Čavalić.

Ono što očekuje tijekom ovog mjeseca je da Vlada FBiH prihvati inicijativu koju je uputio i donese novu uredbu koja bi važila do kraja godine. To mi je, dodaje, nedavno potvrđeno u jednom odgovoru na zastupničko pitanje, piše Akta.

Napominje da Uredba svakako ima svojih manjkavosti. Pored spornog člana 5., tu je i pitanje evidencije ovih isplata.

Kao što se može vidjeti u odgovorima koje sam dobio od resornog ministarstva i Porezne uprave FBiH, nema formalne statistike isplata pomoći radnicima. Tako da svi moramo biti skeptični u vezi eventualnih (paušalnih) informacija iz Vlade FBiH o uspješnosti ove mjere, ističe on.

Uz navedeno, jasno je da je ova uredba kao temporalna mjera samo “kupovina vremena” zbog izostanka fiskalnih reformi.

Izgleda da ne postoji strateška orijentacija ka fiskalnim reformama i onda se koriste uredbe kako bi se opravdalo pred javnosti i prebacila loptica odgovornosti na poslodavce. Svejedno, nemam ništa protiv ove uredbe, čak je i iniciram jer moramo biti pragmatični – svaka KM više radniku u trenucima drastičnog pada životnog standarda je dobrodošla, smatra Čavalić.

Razumijevajući (ne)rad federalnog nivoa, dodaje da je svaka mjera dobra i nije barijera fiskalnim reformama.

Da pojednostavim – da kojim slučajem nema uredbe, i u tom slučaju ne bi bilo fiskalnih reformi (koje, usput, očekujemo ovaj mjesec shodno novim najava premijera). Ovako barem neki radnici dobiju neto više, naveo je.

Post Nastavak pomoći: Predloženo da radnicima bude isplaćeno oko 3.000 KM je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?