SRUŠEN APSOLUTNI HRVATSKI REKORD! Jadran vrije, temperatura mu danas skoro dosegla 30 stupnjeva. U splitskom kvartu izmjereno 40°C u hladu

SRUŠEN APSOLUTNI HRVATSKI REKORD! Jadran vrije, temperatura mu danas skoro dosegla 30 stupnjeva. U splitskom kvartu izmjereno 40°C u hladu

Link na izvornu vijest

SRUŠEN APSOLUTNI HRVATSKI REKORD! Jadran vrije, temperatura mu danas skoro dosegla 30 stupnjeva. U splitskom kvartu izmjereno 40°C u hladu

Prošlog mjeseca u mnogim dijelovima srednje Dalmacije, uključujući Split, izmjerene su najviše lipanjske temperature zraka u povijesti službenih meteoroloških mjerenja.

Tako je 20. lipnja 2024., dan prije ljetnog solsticija, službena postaja DHMZ-a Split Marjan oborila lipanjski temperaturni rekord. Do tada je najviša temperatura u lipnju bila ona izmjerena 14. lipnja 2003. i iznosila je 38,1°C. Nova najviša temperatura u lipnju na DHMZ postaji Marjan iznosi 38,5°C, što je tek decimalu niže od apsolutnog rekorda postavljenog u srpnju 1950. kada je izmjereno 38,6°C.

Današnji dan nije tako ekstremno vruć kao spomenuti 20. lipnja, no nakon tri tjedna donio je povratak četrdesetica u ograničen dio Dalmacije, mahom srednje.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, koja nije službene naravi i služi isključivo kao orijentir, od 40 do 41°C mjerili su redom postaje: Zadvarje, Marina, Split – prirodoslovna škola, Vid, Dubrava kod Šibenika, a najtoplije je bilo u Milošićima u Vrgoračkom polju s 41,3°C.

Najvise dnevne temperature Dalmacija vrijednosti
Najviše dnevne temperature zraka u ponedjeljak, 15.7.2024. (Pljusak.com)

Prema službenim podacima DHMZ-a, prema terminskim vrijednostima, splitski aerodrom danas je “dogurao” do 39,1°C, mada bi službena najviša dnevna temperatura mogla biti još viša. Split Marjan je danas mjerio do 36,4°C, što je prilično daleko od srpanjskog, odnosno apsolutnog rekorda koji iznosi 38,6°C.

Apsolutni rekordi u Splitu i Dubrovniku

No Split je danas ipak oborio jedan rekord i to apsolutni. Naime, u ranim popodnevnim satima na službenoj mjernoj postaji na Zenti izmjerena je površinska temperatura mora od čak 29,4°C, što je najviša temperatura mora ikada izmjerena u Splitu od početka službenih mjerenja. Tako je čak za pola stupnja potučen dosadašnji rekord koji je iznosio 28,9°C, izmjeren 10. kolovoza 2017.

tmax 1
Današnje najviše dnevne temperature zraka na splitskom području (Pljusak.com)

tmax 2

No, rekordima tu nije kraj. Apsolutni državni rekord po pitanju temperature mora danas je izmjeren u Dubrovniku. U 17 sati tamo je službeno izmjereno 29,7°C što je najviše ikada u službenoj povijesti mjerenja u Hrvatskoj, ako se izuzme temperature nekih plitkih i zatvorenih površina poput Malog jezera na Mljetu.

rekordi more
Do danas najviše izmjerene površinske temperature mora (DHMZ)

Čuvajte se, bit će još (malo) toplije

Velike vrućine pratit će nas do vikenda. Čini se da će od utorka do četvrtka biti još malo toplije nego danas, a vrhunac toplinskog vala mogao bi se dogoditi u četvrtak kada će više lokacija u Dalmaciji doseći 40°C ili malo više. Tek 4-5 stupnjeva manje vruće bit će u dane vikenda.

Objava SRUŠEN APSOLUTNI HRVATSKI REKORD! Jadran vrije, temperatura mu danas skoro dosegla 30 stupnjeva. U splitskom kvartu izmjereno 40°C u hladu pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?