Majice s izrekama babe iz Drinovaca pravi su hit: Jeste li čuli za Babine Savjete?

Majice s izrekama babe iz Drinovaca pravi su hit: Jeste li čuli za Babine Savjete?

Link na izvornu vijest

Andrijana Vekić, vlasnica brenda Babini Savjeti, svoju baku naziva babom jer je uz taj izraz odrasla i za Andrijanu ton nipošto nije pogrdan, dapače, izražava sve bogatstvo institucije sadržane u tom izrazu.

Upravo je njezina baba iz Hercegovine inspirirala nastanak Babinih Savjeta, brenda koji oduševljava majicama s genijalnim natpisima, citatima Andrijanine legendarne babe.

Od Drinovaca do Zagreba

Kao studentica Andrijana Vekić jako je često odlazila u Hercegovinu i svaki povratak u Zagreb teško joj je padao.

Nakon zaposlenja odlasci u Hercegovinu su se prorijedili, a Andrijanina baba nakon didove smrti postajala je sve slabija i počela se gasiti.

“Tako je jedan boravak u Hercegovini obilježila njezina izražena demencija, pri čemu smo shvatili da se bliži kraj njezina života ovdje na zemlji, a u isto vrijeme smo umirali od smijeha na njezine provale.

Kao većina povrataka u Zagreb, i taj put povratak mi je teško pao. Vraćala sam se noćnom autobusnom linijom i cijelu noć razmišljala o svemu.

Dok smo prolazili kroz Liku, zapitala sam se zašto ne bih negdje sačuvala sve te uspomene. U tom trenutku nisam bila prisutna na Instagramu niti sam znala kako funkcionira, ali sam brzo istražila, registrirala se pod korisničkim računom @babini.savjeti, malo istražila kako to drugi rade, nabrzinu napravila logo i jednostavno izbacila prvu objavu negdje oko pet sati ujutro, pred sam ulazak u Zagreb, sada već prije pet godina”, otkrila je Andrijana Vekić za portal Zadovoljna.hr.

Ljubav prema Hercegovini

Andrijana je rodom iz Drinovaca sa stalnom adresom u Zagrebu gdje živi već 11 godina.

Po zvanju je magistra teologije, a po zanimanju voditeljica ureda uprave u jednoj banci u domaćem privatnom vlasništvu.

Uz to trenutačno završava program za stjecanje kvalifikacije stručnjaka za digitalni marketing i brendiranje na Institutu za menadžment, koji će joj, ističe, dobro doći za razvijanje brenda Babini Savjeti, iza kojega u cijelosti samostalno stoji.

Pri pokretanu stranice i brenda nije imala razrađenu ideju niti bilo kakvu strategiju, samo ju je vodila ljubav prema starini, tradiciji, Hercegovini, Drinovcima, pisanju, izražavanju i krenula je u tu avanturu bez ikakvih očekivanja.

Međutim, profil je brzo počeo rasti, posebno među Drinovčanima jer nitko nije znao tko ga vodi iako se dalo naslutiti da je netko iz Drinovaca.

Babe kao inspiracija

Dosta vremena Andrijana je bila anonimna, dugo ni njezina obitelj nije znala da ona vodi profil. Na kraju ju je brat razotkrio jer je, kako on to voli reći, prepoznao njezinu ludost.

Andrijanina baba i njezine izjave bile su poticaj za kreiranje profila, a ispostavilo se da takve poruke korespondiraju s iskustvima većine ljudi koji su rođeni i odrasli u Hercegovini, Dalmaciji, pa čak i drugim dijelovima BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore…

“Posebno je zanimljivo što s tom babom koja je bila inspiracija za profil, tatinom mamom, uopće nisam bila toliko povezana kao s babom s mamine strane, ali je ona bila tipična hercegovačka žena, mater, baba kojoj je patrijarhalni odgoj kolao žilama i drugi nije poznavala te sam jednostavno morala sačuvati to biserje.

Dok je baba s mamine strane za mene primjer one druge vrste hercegovačke žene koja je svojom hrabrošću i odvažnošću prkosila svim tadašnjim društvenim zahtjevima i normama i uspjela kao mlada udovica s troje djece sve nas izvesti na put i naučiti živjeti.

Njima dvjema posvećen je profil, a otkad mi je potonja, živuća baba došla u posjet u Zagreb, potpuno je osvojila pratitelje, tako da posebna zahvalnost ide njoj”, ispričala je za Zadovoljna.hr Andrijana.

Na profilu Babini Savjeti od samog početka redovito dijeli savjete i izreke naših starih, u kombinaciji s komičnim videima, a sve je prožeto dnevnim pričama iz njezine svakodnevice.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Post Majice s izrekama babe iz Drinovaca pravi su hit: Jeste li čuli za Babine Savjete? je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?