PITANJE SVIH PITANJA Zašto Zavod krije podatke o broju onkoloških pacijenata na listama čekanja?

PITANJE SVIH PITANJA Zašto Zavod krije podatke o broju onkoloških pacijenata na listama čekanja?

Link na izvornu vijest

Novinari Žurnala su, što zvanično, što nezvanično, razgovarali s više pacijenata i ljekara. Većina se žali na to da je lista čekanja Fonda solidarnosti netransparentna, te su posebno istakli to što je, prema njihovim tvrdnjama, na listi čekanja najviše pacijenata iz Sarajevskog i Tuzlanskog kantona, a da iz određenih kantona uopće nema pacijenata na listi čekanja, već da im se odmah, po zahtjevu zdravstvene ustanove, odobravaju lijekovi

Piše: Dino Cviko

Onkološki pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine suočavaju se s brojnim problemima. Vjerovatno i najveći problem je lista čekanja Fonda solidarnosti koju formira Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, na čelu s direktoricom Vlatkom Martinović.

Zbog nedostatka novčanih sredstava, zaključno s krajem juna 2024. godine, za lijekove koji se finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti, na listi čekanja, po lijeku, bilo je ukupno 1.440 pacijenata. Na toj listi je najviše pacijenata koji imaju maligna oboljenja.

Nema ni statističkih podataka

Novinari Žurnala su, što zvanično, što nezvanično, razgovarali s više pacijenata i ljekara. Većina se žali na to da je lista čekanja Fonda solidarnosti netransparentna, te su posebno istakli to što je, prema njihovim tvrdnjama, na listi čekanja najviše pacijenata iz Sarajevskog i Tuzlanskog kantona, a da iz određenih kantona uopće nema pacijenata na listi čekanja, već da im se odmah, po zahtjevu zdravstvene ustanove, odobravaju lijekovi.

Te navode željeli smo provjeriti i otkloniti sve sumnje. Svjesni Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata FBiH, kojim se štite lični podaci pacijenata, tražili smo samo i isključivo statističke podatke o broju osoba na listi čekanja iz svakog kantona, odnosno iz kojeg kantona su pacijenti koji se nalaze na listi čekanja, zaključno s krajem juna 2024. godine.

Konkretan odgovor nismo dobili.

Zavod sačinjava liste čekanja prema zahtjevima kliničkih centara koji podnose zahtjeve za odobrenje terapije pacijentima i u kojima se pacijenti liječe. U skladu sa Zakonom o pravima pacijenata svako objavljivanje ličnih podataka oboljelih predstavlja kršenje istog – odgovorila nam je direktorica Vlatka Martinović.

Ovakav odgovor smatramo nepotpunim i neadekvatnim, zbog čega smo uputili žalbu Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Ovim putem želimo naglasiti kako ne tvrdimo da su navodi ljekara i pacijenata apsolutno tačni, ali pozivamo Zavod da, u javnom interesu, u interesu pacijenata i ljekara, ali i u interesu Zavoda, objavi tražene statističke podatke kojima se ni prema kakvom osnovu ne otkrivaju lični podaci pacijenata, a kako bi se otklonile sve sumnje i spekulacije.

Pozivaju se na Zakon kojeg krše

Kako smo naveli, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH pozivaju se na Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata FBiH, a istovremeno krše taj zakon.

Naime, članom 32. tog zakona jasno je precizirano da se lista čekanja utvrđuje samo za zdravstvene usluge koje nisu hitne, te da vrijeme čekanja ne smije ugroziti zdravlje ili život pacijenta.

Da čekanje ugrožava živote onkoloških pacijenata ističu sami ljekari, a prema određenim analizama oko hiljadu i po pacijenata na godišnjem nivou ne bude tretirano na optimalan način, upravo zbog toga što se lijekovi ne apliciraju na vrijeme, već pacijenti moraju na njih čekati od mjesec, do preko godinu dana.

Na kraju podsjetimo na nedavno objavljeni Žurnalov film „Borba za život: Sistem protiv onkoloških pacijenata“, koji govori o ovom, ali i brojnim drugim problemima s kojima se suočavaju onkološki pacijenti – od netransparentnih listi čekanja, preko deficitarnih citostatika, liste lijekova Fonda solidarnosti koju Federalno ministarstvo zdravstva nije revidiralo već pet godina, duga Vlade FBiH prema Fondu solidarnosti, puta pacijenta, pa sve do neuspješne nabavke aparata za zračenje UKC-a Tuzla.

The post PITANJE SVIH PITANJA Zašto Zavod krije podatke o broju onkoloških pacijenata na listama čekanja? appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?