I Dodik se oprostio od 70 milijuna eura iz EU: Nećemo dozvoliti da nam netko na ‘mala vrata‘ oduzima prava koja nam Dayton i Ustav daju

I Dodik se oprostio od 70 milijuna eura iz EU: Nećemo dozvoliti da nam netko na ‘mala vrata‘ oduzima prava koja nam Dayton i Ustav daju

Link na izvornu vijest

– Naši stavovi su dobro poznati, Srpska mora biti vidljiva u svemu, zato i postoji mehanizam koordinacije, i nećemo dozvoliti da nam neko na ‘mala vrata‘ oduzima prava koja nam Dayton i Ustav daju. Dakle, dejtonska BiH, time i Republika Srpska ne može da prihvati tri mjere koje su suprotne našem ustavnom okviru i kojim bi se stvorila dodatna nestabilnost. EU treba stabilna daytonska BiH i zato ih pozivam da čuju ono što im govorimo i prestanu tražiti od nas nešto što podriva ustavni okvir BiH – poručio je predsjednik Dodik u intervjuu Srni upitan da prokomentira navode Delegacije EU da BiH neće dobiti prvu bezuvjetnu ratu predfinanciranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan, jer nije usuglašena Reformska agenda.

Na pitanje da prokomentira poziv ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedina Konakovića upućen američkoj administraciji i EU da intervenira ako vlasti iz Srpske nastave s blokadama rada i neusuglašavanje Reformske agende, Dodik je rekao da se “taj Elmedin toliko svezao i ukopao da mu nitko više ne može pomoći”.

– Ima on većih problema sa zakonom, nego s Republikom Srpskom, pa mu savjetujem da se tomu posveti, a da Republiku Srpsku ostavi na miru, jer ima ona tko o njoj brine – poručio je predsjednik Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska jasno i nedvosmisleno odbacuje mjere koje zadiru u ustavno uređenje BiH i kojim bi se onemogućilo entitetsko glasanje i stvorila neka nova praksa, na koju bi se stranci opet pozivali.

– Završili su oni svoje s ‘praksanjem‘ na nama, naučili smo lekcije svaki put kada smo išli s povjerenjem da će se poštovati dogovoreno. Na prvom mjestu ustavna, daytonska, samostalna BiH, bez međunarodnog intervencionizma, pa onda možemo govoriti o nečemu drugom. Vratimo se na ispunjavanje 14 prioriteta. Tko njih blokira? Hoće li Elmedin da malo o tome pričamo? Bošnjaci su blokirali Dom naroda zbog Ustavnog suda, a nama ispostavljaju račune. Potrebno je više iskrenosti i transparentnosti u odnosima i onda sve postaje jasno – istakao je Dodik.

Kao prvo, rekao je on, Srpska ništa i nikog ne blokira i samo traži da se ustavno uređenje BiH poštuje. “Od toga nećemo odstupiti ni po koju cijenu, a vi nastavite da tužakate i idete strancima. Očekujemo da će prijatelji iz Europe uvidjeti greške i tko ih pravi”, rekao je predsjednik Srpske.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?