Proslavljena 100. obljetnica župe Kruševo

Proslavljena 100. obljetnica župe Kruševo

Link na izvornu vijest

Župa sv. Ilije Proroka u Kruševu pokraj Mostara proslavila je u subotu, 20. srpnja 2024., stotu obljetnicu osnutka župe i svoga nebeskoga zaštitnika.

Jubilarno liturgijsko slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Uz domaćega župnika don Marka Šutala u koncelebraciji je bilo još petnaestak svećenika. Oko vanjskoga oltarišta u hladovini pokraj crkve i stećaka okupio se velik broj župljana Kruševa i njihove rodbine i prijatelja. Bile su prisutne časne sestre, sjemeništarci i bogoslovi. Župni zbor, kao i ženska klapa iz Kruševa, predvodili su liturgijsko pjevanje, a Evanđelje je navijestio don Đuro Bender, dekan Broćanskoga dekanata.

Proslavljena 100. obljetnica župe Kruševo

Biskup Palić je na početku svoje homilije rekao da nas danas u Kruševu okuplja 100. obljetnica ove župne zajednice, te da ovom Euharistijom Bogu zahvaljujemo za sve njegove darove, osobito one darove koje nam dijeli u ovoj župnoj zajednici.

Slaviti ovaj jubilej znači moliti Gospodina da nam udijeli dar obraćenja, međusobnog opraštanja, zajedništva, mira u našim srcima, našim obiteljima i u našim zajednicama, kazao je biskup Palić, prisjetivši se u molitvi svih osoba i događaja iz prošlosti ove župne zajednice: svih svećenika župnika u ovoj župi, svih duhovnih zvanja iz ove župe, i svih onih koji su svojom svetošću, svojom žrtvom, svojom darežljivošću, svojim svijetlim primjerom hranili i obogaćivali život ove župe.

Govoreći u nastavku homilije o svetom Iliji Proroku, biskup je ukratko podsjetio na važnije događaje i okolnosti povezane sa svetim Ilijom, te se zaustavio na događaj objave samoga Boga i iskustva Božje blizine u Ilijinom životu.

Bog nije u oluji, vihoru koji drobi brda i lomi hridi, nije u potresu niti u ognju. On je u “šapatu laganog i blagog lahora”, iskustvo je Božje blizine koje je doživio Ilija.
Prvi poticaj svima je činiti poput Ilije, tražiti Boga u tišini.

Iako je Bog nedokučiv i ne može ga se “uhvatiti”, svatko doživljava i osjeća Boga osobno.

Biskup Palić naglasio je da ipak u proslovu Ivanova evanđelja piše: Boga nitko nikada nije vidio: Jedinorođenac – Bog, koji je u krilu Očevu, on ga je objavio. Stoga je u Isusu Kristu punina i vrhunac Božje objave.

Sva naša osobna iskustva su oni trenutci kad nam Bog daje milost da ga osjetimo kao “tihi dah”: u iznenadnom osjećaju novoga poticaja, kad smo bez snage; u osmjehu drage osobe, koja nam je beskrajni Božji dar; u Božjoj Riječi iz Biblije koja mi odjednom progovori, točno za moju situaciju u kojoj se nalazim.

Ilija prorok nas danas uči da je Bog nedokučiv, ali ponekad vrlo nježno uočljiv, baš kao i zrak, kazao je biskup Palić.

“Boga ne možemo smjestiti u prirodni fenomen, ali on jasno govori Iliji. Pita ga dva puta: ‘Što ćeš ti ovdje, Ilija?’

Susret s Bogom nije odmah promijenio Ilijino duševno stanje. I dalje je očajan. I ovdje je Ilija i za nas same utjeha. Iako ponekad tako živo osjećamo Boga, iako ponekad osjećamo kao da nas Bog nosi i čvrsto se uzdamo u njega, i dalje ponekad u svome životu ostajemo bez daha. I u isto vrijeme čujemo pitanje: ‘Što ćeš ti ovdje? Što je s tobom?’

Postavimo sebi ovo pitanje, braćo i sestre? Ja kao biskup ovdje, ti kao svećenik i župnik, kao vjernik? Koji nam je cilj u životu? Jesmo li na krivom putu? Ili doista čujemo blagi i nježni Božji šapat?

Gdje god bili, što god u svome životu učinili ili ne učinili, zapitajte se s vremena na vrijeme: što ću ovdje? Što radim ovdje? U odgovoru će nam pomoći tišina kojom se Bog približava Iliji. Blagi lahor, svježi zrak za disanje. I onda postavimo sebi temeljna životna pitanja. Na temelju ovoga događaja mogu se postaviti i druga važna pitanja: što zapravo želim od Boga? Ilija kaže da bi želio umrijeti. Ali on putuje na Božju goru, Horeb. Drugim riječima, očito traži susret s Bogom. Želi nešto od Boga. A mi? Koja pitanja imamo za Boga? Na što želimo odgovor?”, upitao je biskup Palić.

Tvrdnjom kako se mi ljudi volimo skrivati u svojim špiljama; špiljama samosažaljenja, pogodnosti; špiljama, u kojima su nam neki dragi, a drugi nas ništa ne ispituju i ne traže od nas; u špiljama, kako god ih mi zvali, biskup Palić je rekao da svatko od nas treba dati odgovor na pitanje: u kojoj se životnoj špilji najradije skrivamo?

Bog i nas poput Ilije poziva da izađemo iz pećine, da stanemo pred Njim, da iskusimo ljepotu Stvoritelja i stvorenoga.
Jedino ako izađemo iz svoje špilje, iz svoje pećine samosažaljenje, udobnosti, sigurnosti iskusit ćemo Božju nazočnost i blizinu drugih. Osjetit ćemo potreban, svježi zrak, rekao je biskup Palić.

Neka ova Euharistija i ova Božja riječ bude poticaj i molitva za ovu župnu zajednicu i svakoga pojedinoga od nas, da uz Ilijin zagovor izmolimo i shvatimo:
da je Bog nedokučiv, ali nam se objavio u Isusu Kristu i daje nam da ga osjetimo na mnogo otajstvenih načina;
da nas pita i traži svaki dan od nas odgovor: što radimo ovdje?
da nas izaziva i potiče i da i mi možemo potaknuti druge: Izađi iz pećine, da osjetiš ljubav Božju i naklonost i zajedništvo braće i sestara, zaključio je svoju homiliju biskup Palić.

Na kraju svete Mise prigodnim riječima obratio se župnik don Marko zahvalivši svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja: biskupu Petru, svećenicima, pjevačima, čitačima, donatorima i svima koji su ugradili dio sebe u ovo veliko slavlje i proslavu 100. obljetnice župe.

Vjernici župe sv. Ilije Proroka u Kruševu, koja je ušla u 100. godinu postojanja, nizom događaja ispunili su dane devetnice uoči proslave svoga zaštitnika. U nedjelju, 14. 7., nakon večernje svete Mise u dvorani nadbiskupa Čule otvorena je foto izložba o životu župe kroz 100 godina.

U utorak, na Gospu Karmelsku, 16. 7., nakon večernje svete Mise organiziran je susret klapa i večer zajedništva, pučko veselje za cijelu župu.

Crkva na kamenu

The post Proslavljena 100. obljetnica župe Kruševo appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?