Počela je sadnja kupusnjača u Hercegovini

Počela je sadnja kupusnjača u Hercegovini

Link na izvornu vijest

U drugoj polovini mjeseca srpnja, na području Hercegovine sade se mnoge vrste kupusnjača, a posebno  kupus, raštika, kelj pupčar, cvjetača, brokula, kineski kupus i mnoge druge vrste. Većina ovih povrtnica u Hercegovini bolje uspijeva u jesensko – zimskom periodu, nego u periodu proljeće – ljeto.

Iako su temperature tijekom srpnja mjeseca na području Hercegovine izrazito visoke, a ovih dana bilježe se i temperaturni rekordi, većina radova u povrtnjacima svedena je na minimum. Ipak, od sredine srpnja pa do polovice kolovoza mjeseca pravo je vrijeme za sadnju kasnih kupusnjača. Uzgoj kupusnjača nije zahtjevan proces, ali traži određenu količinu znanja i truda kako bi se postigao dobar urod. Za pravilan uzgoj kupusnjačaa potrebno je odabrati dobre predkulture, a izbjeći one loše, poznavati uvjete zalijevanja te osigurati odgovarajuću prihranu.

Zaustavite komarce uz Stoper proizvode. Klikni i provjeri ponudu…

Kasne kupusnjače dolaze na drugo mjesto u plodoredu i sade se na mjesto kultura koje su završile svoj razvojni ciklus. Najbolje predkulture za kasne kupusnjače su grašak koji obogaćuje tlo dušikom, i žitarice, mada se na području Hercegovine kupusnjače uzgajaju na površini gdje je bio krumpir ili rano povrće. Sve kupusnjače najbolje uspijevaju u prozračnim, humusom bogatim tlima, blago kisele do neutralne reakcije. Ukoliko tlo nije takvo, treba ga pred sadnju kvalitetno obraditi i pognojiti, čime biljkama osiguravamo sve preduvjete za uspješan rast. Od organskih gnojiva koji se najčešće koriste izdvajamo gnojivo pod nazivom Povrtko.

POVRTKO je prirodno MINI PELETIRANO organsko gnojio koje se koristi za uravnoteženu gnojidbu u povrtlarskoj proizvodnji. Ovo gnojivo uvelike povećava sadržaj organske tvari u tlu i poboljšava njegovu plodnost.

Sadite isključivo provjerene i kvalitetne presadnice

Kvaliteta i zdravstvena ispravnost presadnica su vrlo bitne, jer od njih ovisi daljnja proizvodnja. Za sadnju treba odabrati dobro razvijene presadnice. Kvalitetna presadnica ima 5 do 6 dobro razvijenih listova, visine oko 10 cm. Presadnice trebaju biti zdrave, bez simptoma bolesti i oštećenja od kukaca. Sve biljčice koje pokazuju znakove oštećenja, koje su slabe, zakržljale ne treba saditi.




Ponuda kupusnjača u Sjemenarna agrocentrima

Dan prije sadnje, presadnice kupusnjača je potrebno dobro zaliti, jer će se na taj način smanjiti stres od sadnje na stalno mjesto. Kako bi biljke što bolje podnijele presađivanje, posebno u uvjetima visokih temperatura, zalijevanje obavite rastvorom Sinergona  plus. Naime, ovo posebno gnojivo preporuča se koristiti, kod zalijevanja presadnica, desetak dana prije presađivanja kako bi biljke što lakše podnijele stres prilikom presađivanja, brže se ukorijenile i počele sa rastom.

Presadnice koje su dobro pripremljene za presađivanje ne treba zalijevati na dan sadnje, jer to može dovesti do krtosti i lomljenja presadnica. Tlo u koje se sade presadnice treba biti dovoljno vlažno. Razmak sadnje ovisi o vrsti koja se sadi, sorti i sl. Ipak, najčešće preporučivan razmak sadnje je 30 cm do 40 cm u redu i 60 cm do 70 cm između redova, kako bi biljke imale dovoljno prostora za nesmetan rast i razvoj.

Agrotehničke mjere tijekom vegetacije

Posađene se kupusnjače obavezno tijekom vegetacije okopaju 2-3 puta, a iznimno je važno i redovito zalijevanje. Voda je vrlo bitan faktor u uzgoju kupusnjača. Naime, ove povrtnice zahtijevaju obilje vode pa se svakako preporučuje navodnjavanje, a osobito tijekom toplih ljetnih mjeseci, ali i tijekom jeseni. Ovo je posebno važno u Hercegovini, gdje mnogi računajući na povremenu kišu početkom jeseni, zaboravljaju koliko bura isuši tlo te kako je biljkama i tada potrebno osigurati dovoljno vode. Osim toga jedna od bitnih mjera je i povremeno razbijanje pokorice koja se stvara nakon obilnog zalijevanja ili kiše.

Gardenko – učinkovit protiv zemljišnih štetnika

Problem zemljišnih štetnika

Kupusnjače, kao i ostale vrste povrća, podložne su napadu različitih štetnika u tlu, a prije svega žičnjaka, sovica pozemljuša, grčica hrušta i drugih. Kako bi se smanjio negativan učinak ovih štetnika, prije sadnje kupusnjača, dobro je u tlo unijeti preparat koji nosi naziv Gardenko. Naime, radi se o gnojivu ali i repelentu koji odbija zemljišne štetnike jer u svom sastavu ima koru drveta neem. Proizvod se unosi pod frezu prije sadnje kupusnjača.

Svakako, tijekom vegetacije kupusnjače treba štititi od uzročnika bolesti i štetnika. Danas se u bolje opskrbljenim poljoljekarnama mogu nabaviti ekološki pripravci Bio Garden pa svakako njih treba koristiti kao preventivnu zaštitu.

Puno više informacija o sadnji kupusnjača tijekom ljeta, vrstama i sortama te potrebnoj agrotehnici doznajte od naše Agro podrške na broj telefona 063 700 700.

Potražite u Sjemenarni i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH

Objava Počela je sadnja kupusnjača u Hercegovini pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?