Maglaj Spirit Weekend: Gdje kultura spaja

Slikoviti gradić Maglaj bio je centar događanja trećeg izdanja Maglaj Spirit Weekend festival koji se odvijao pod zvijezdama na povijesnoj 
Maglajskoj tvrđavi.

Festival, u organizaciji UM-a “Dictum Factum”, a pod vodstvom Adija Softića, Mladog europskog ambasadora (YEA), postao je prepoznatljiv kulturni događaj u regiji. Festival koji traje od 26. do 28. srpnja 2024. godine, ima za cilj ne samo zabaviti, već potaknuti na razmišljanje i inspirirati kroz pažljivo odabran izbor filmova I diskusija.

Posjetitelji festivala imali su priliku uživati u projekciji istaknutog filma “Šešir profesora Koste Vujića” redatelja Zdravka Šotre, bosanskohercegovačkog filma “Izlet” Une Gunjak, kao i kratkometražnog filma “Svi sa voljom” Nerminke Emrić.

Ovogodišnji festival posebno je značajan jer je bio domaćin završnog događaja kampanje Culture Connects/ Kultura spaja, koja je obilježila kontinuiranu podršku Europske unije umjetnosti i kulturi na Zapadnom Balkanu. Kampanja Kultura spaja, razvijena u okviru Regionalnog strateškog komunikacijskog programa za Zapadni Balkan koji financira EU, prikazuje dinamičan kulturni pejzaž regije i slavi raznolikost i bogatstvo kulturne baštine Zapadnog Balkana. Tijekom proteklog
desetljeća, EU programi uključujući Kreativnu Europu Creative Europe, uspješno su podržali tisuće kulturnih projekata u regiji.

Može biti slika sljedećeg: 11 ljudi, Stari most i rijeka Arno

U sklopu predstavljanja kampanje Kultura spaja, ambasadori kulture, uključujući filmske radnike umjetnike i muzičare, sudjelovali su u panel diskusiji razmjenjući iskustva o utjecaju kulturnih inicijativa i važnosti podrške EU. Događaj je okupio Gocea Nenevskog, vizualnog umjetnika iz Sjeverne Makedonije, poznatog po svom radu u skulpturi, instalaciji, multimediji, videu, fotografiji i zvuku; Ivana Petrovića, jednog od ključnih ličnosti EXIT festivala i predsjednika Upravnog odbora EXIT fondacije iz Srbije, EXIT-a, Faruka Šehića, istaknutog pjesnika, romanopisca i pisca kratkih priča iz Bosne i Hercegovine, čije su knjige prevedene na više jezika; i Nihada Kreševljakovića, autora, scenarista koji je jedan od inicijatora Memorijskog modula, MESS.

Može biti slika sljedećeg: gomila

U sklopu kampanje, osim glavnog videa koji naglašava poruke jedinstva u različitosti, u pet tematskih videa predstavljeni su istaknuti pojedinci različitih umjetničkih pravaca Zapadnog Balkana koji svjedoče o važnosti podrške koju su dobili. Tijekom kampanje objavljen je i niz članaka koji govore o podršci EU kulturnim projektima. Među istaknutim projektima je i priča o Mirditi u Albaniji, gdje je program bespovratnih sredstava EU4Culture pomogao transformirati regiju kroz održivi razvoj turizma i rute kulturne baštine. Također, mladi europski ambasadori razvili su seriju rilsova (reels) koji svjedoče o snažnim
vezama Zapadnog Balkana i Europe.

WeBalkans je projekt koji financira Europska unija a koji promovira integraciju Zapadnog Balkana u EU kroz različite kulturne, društvene i ekonomske inicijative. Kampanja Kultura spaja koja je doprla do milijuna ljudi na zapadnom Balkanu dio je tih šire inicijative i pokazuje kako sredstva Europske unije podržavaju kulturne projekte koji potiču jedinstvo u različitosti, suradnju i razumijevanje.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?