Tko je bogati poduzetnik i bivši pripadnik HVO-a koji gradi po Dubrovniku?

Tko je bogati poduzetnik i bivši pripadnik HVO-a koji gradi po Dubrovniku?

Link na izvornu vijest

Kako Dubrovački dnevnik doznaje iz pouzdanih izvora, Tihomir Brajković, jedan od najbogatijih biznismena Bosne i Hercegovine, sprema se započeti gradnju na atraktivnoj parceli na Pločama odakle puca sjajan pogled na staru gradsku jezgru i Lokrum. Podsjetimo, Brajković je u Dubrovniku već vlasnik jednog zemljišta, onog poviše Uvale Lapad, o čemu je Dubrovački dnevnik prvi pisao, a gdje je nedavno započela gradnja luksuznih vila.

Brajković je prošle godine kupio česticu zemlje 1535/6 k.o. Dubrovnik (u novoj izmjeri oznaka je 3172/2 k.o. Dubrovnik) na Pločama ukupne površine 1120 metara kvadratnih. Biznismen iz Kiseljaka zemljište je kupio od bivših vlasnica Ane Ljumović, Nade Ljumović i Ljerke Bašić za milijun i 120 tisuća eura. Zemljište se nalazi u zoni M12, odnosno zoni mješovite namjene pretežito stanovanje srednje gustoće. Zanimljivo kako u onom famoznom GUP-u iz 2005. godine kada su brojne parcele diljem Dubrovnika pod tadašnjom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom prebačene iz zelene zone u građevinsko, ovo zemljište nije bilo transformirano, nego se još uvijek vodilo kao šuma. Tek 2007. godine, kada se donose prve izmjene i dopune GUP-a, ovo zemljište postaje građevinsko i tako je sve do danas.

Inače, to zemljište je među rijetkim preostalim parcelama na Pločama gdje se još uvijek može pronaći stablo. Nalazi se ispod trase žičare, a uskoro će i ta šumica nestati baš kao i brojne druge. Naravno, Brajković s tom pričom nema veze, on će graditi sukladno legalnim aktima koji na tom mjestu dozvoljavaju ono što će on podići. Ovaj kaos koji danas imamo traje skoro dvadeset godina, baš od tog famoznog GUP-a iz 2005. godine koji je zauvijek promijenio lice Grada.

Tko je, inače, Tihomir Brajković i kako je postao jedan od najbogatijih ljudi BiH?

Prema podacima bh portala Biznis Info, rođen je 1972. godine u selu Oglavku kod Brestovskog, na granici Fojnice i Kiseljaka. Obitelj mu se u bivšem sustavu bavila poljoprivredom, i to vrlo uspješno. Zemlju su od tadašnjih zadruga uzimali u najam, a sve što bi proizveli prodavali su u Sarajevu i okolici.

U ratu je Brajković bio obični vojnik HVO-a, ali su poljoprivredu, od koje su do tada dobro živjeli on i njegovi, zamijenili – trgovinom. Kiseljak je bio punkt iz kojega se opskrbljivalo opkoljeno i gladno Sarajevo. Nije izostala dobra zarada.

Prvi veći poratni biznis bio je onaj s mesom. Brajkovići su osnovali firmu “Meso-Impex” i krenulo im je više nego dobro. Kasnije se bavio izgradnjom malih hidroelektrana, te nekretninskim biznisom, među ostalim, u Sarajevu je gradio brojne zgrade.

Osuđen je za utaju poreza. Zatvorsku kaznu zamijenio je za novčanu. Platio je ukupno 2,7 milijuna maraka i nastavio poslovati.

-Tko radi, taj i griješi. Želim da se završi to, da se riješi ovo, stavi točka, da se ide raditi – rekao je tom prilikom na suđenju o čemu je iscrpno pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

The post Tko je bogati poduzetnik i bivši pripadnik HVO-a koji gradi po Dubrovniku? first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?