Veliki povratak sjajnog Vatrenog: Otišao je kao potencijal, a vratio se kao igrač za Bayern

Veliki povratak sjajnog Vatrenog: Otišao je kao potencijal, a vratio se kao igrač za Bayern

Link na izvornu vijest

Kad je prije nekoliko godina HNS objavio da će još jedan sin dijaspore postati Vatreni, malo je tko znao za “maloga”. Iako je “mali” imao 187 centimetara, djelovao već dobro razrađeni potencijal u jednom od najvećih svjetskih klubova, Bayernu, gdje ga je Niko Kovač promovirao u seniorsku momčad kroz prijateljske oglede, nije imao, kolokvijalno rečeno, ime.

HNS je kroz desetljeća samostalnosti znao i te kako dobro naslutiti tko bi iz dijaspore mogao biti u perspektivi veliko pojačanje. Tako su u suradnji s promatračima na terenu, koji širom Europe i svijeta pozorno prate nogometnu dijasporu, uspjeli privoljeti Josipa Stanišića da nastup za Hrvatsku pretpostavi Njemačkoj. Kasniji će odjek tog “transfera” pokazati da to i nije bio tako težak proces, jer je Stanišić od prvog trenutka te opcije odabrao po emociji, naravno Hrvatsku.

Kažemo naravno jer je dijete majke Sandre i oca Damira, trgovkinje iz Oriovca i automehaničara iz Malina, dva susjedna sela iz okruženja Slavonskog Broda, odgajan u duhu privrženosti i pripadnosti Hrvatskoj. Roditelji su Josipa dočekali na početku trećeg milenija, u Münchenu, preciznije, 2. travnja 2000. On je svoj nogometni pohod počeo u Perlachu, pa šest godina učio nogomet u 1860 Münchenu, da bi iduće dvije prelazak iz kadetske u juniorske kategorije odradio u Fürstenfeldbrucku. Sve te formativne godine u okruženju bavarske prijestolnice pridonijele su da bude na oko skauta i Bayerna, pa je 2017. prešao u njihove redove.

Dvije juniorske godine, pa onda i toliki vremenski okvir nastupanja za Bayern II, te naposljetku i (opet) dvije sezone kao dio bavarskog ponosa, prve momčadi. I uz Nagelsmanna, koji je baš puno vjerovao u njega…

Xabi Alonso je dobro procijenio
Stanišić, kako ukazuje i taj pohod unutar omladinskog mu doba, naučio se boriti i svojim snagama, bez ikakvih guranja sa strane, te postupno napredovati. Na stranu geni, mladi igrač je kvalitetno sazrijevao i zbog tih težih putova iskoraka, što je sigurno utjecalo na njegov čvrst karakter i samopouzdanje. Što se, među ostalim, dalo primijetiti u dva navrata. Prvo kada je kao igrač Bayerna, u Ligi prvaka, protiv PSG-a pokazao visoku vrijednost u igri, pogotovo u kroćenju moćnog Kyliana Mbappea. Takav se učinak ne može dogoditi slučajno, a taj u Münchenu bio je samo potvrda sličnog nastupa devet mjeseci prije, u Parizu, kada je Stanišić odlično odradio posao kao desni bek Hrvatske u prvoj pobijedi protiv Francuza.

Drugi važan detalj je bila reakcija Josipa Stanišića kada je “morao” na posudbu u Leverkusen. U Bayernu je prošle godine bilo konfuzno, kako u vodstvu kluba tako i u (stručnom) vodstvu s klupe. Pa kada je objavljeno da će Stanišić na godinu dana u Leverkusen analitičari su bili iznenađeni. I sam Stanišić, ali uhvatio se posla, te je unutar sezone s Bayerom postupno hvatao pozicije i potom kroz zimu iskoračio u rolu protagoniste.

Xabi Alonso je dobro procijenio kada je spreman za te iskorake i Stanišić je to odlično iskoristio. Postao je veliki taktički luksuz za Alonsa, jer ga je mogao koristiti kao desnog stopera u liniji 3 braniča, kao desnog bočnog veznog u 3-4-3, i kao desnog beka u 4-2-3-1. I što je dodatno jačalo Stanišićeve dionice kod Alonsa, mogao je to odigrati i na lijevoj strani.

Kad je u utakmici s Bayernom, u veljači, postigao prvi gol za visoku pobjedu (3:0), bilo je jasno da će Stanišić biti teret odgovornostima Thomasa Tuchela. Najčešće je pitanje njemačkih kroničara bilo, pogotovo u svjetlu slabije Bayernove (obrambene) sezone, kako se trener mogao tako olako riješiti usluga igrača formiranog u klupskoj školi.

Važan akter za Kompanyja
Stanišićeva sezona u Leverkusenu, koja je krenula dizelaški dok nije pohvatao parametre Alonsove igre, a finiširana je šampionski kako za njega, tako i klub (prva titula prvaka i dupla kruna), potvrdila je dvije osnovne važne stvari za njegovu karijeru. Prva da je Stanišić vrlo kvalitetan i polivalentan branič, a drugo kako je karakteran i spreman na prepreke koje prate razvoj vrhunske karijere. Upravo zato se na Allianz Arenu vratio na velika vrata, kao igrač Bayernove razine. Njegov status nakon svega što je pokazao (i) u Bayerovoj šampionskoj sezoni (i detronizaciji Bayerna nakon 11 titula) više neće ni približno biti kao prije.

Njegov novi start u Bayernu, gdje je potpisao novi ugovor do 2029. godine, uz korekciju uvjeta kako i dolikuje drugačijem mu statusu po povratku iz Leverkusena, počeo je uobičajenim poniznim pristupom. Što se prepoznaje kao njegova karakterna, a ne patvorena linija ponašanja. Josip Stanišić bit će važan akter za novog kormilara Bayerna, Vincenta Kompanyja, jer će mu pružiti opciju kvalitete kao centralni i bočni branič, koji može i lijevo, iako je po vokaciji desni branič. No, kada ste tehnički dobro potkovan i znate igrati s obje noge, a imate snažan stas i trk, onda možete igrati gdje treba. Točno je da bi za Stanišićevo etabliranje bilo najbolje da se ustali na jednoj poziciji, ali to će Kompany, koji je nekoć bio vrhunski stoper, definirati sukladno svojim taktičkim idejama.

Kako god, prilično introvertirani Stanišić, koji je početkom godine postao otac i zadivljujućim uspjehom drži podalje od javnosti svoju obitelj, nova je velika vrijednost Bayerna i Hrvatske. Dva partnera koji će od 24-godišnjeg igrača dobivati velike doprinose, a sukladno dobi, njegove najbolje igre tek će slijediti. Po onome što je do sada iskazivao, uz čvrsti karakter i vjeru u sebe, te će razine biti vrlo visoke…

The post Veliki povratak sjajnog Vatrenog: Otišao je kao potencijal, a vratio se kao igrač za Bayern first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?