BDP po stanovniku lani iznosio 35 odsto prosjeka EU

BDP po stanovniku lani iznosio 35 odsto prosjeka EU

Link na izvornu vijest

BRISEL – Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u BiH, izražen u standardu kupovne moći, u prošloj godini iznosio je 35 odsto prosjeka EU, pokazuju rezultati Evropskog programa upoređivanja cijena.

BDP po stanovniku lani iznosio 35 odsto prosjeka EU

Foto: Pixabay

Isti rezultati pokazuju da je stvarna individualna potrošnja po stanovniku izražena u standardu kupovne moći lani iznosila 44 odsto prosjeka EU, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje, što je više od dva i po puta iznad prosjeka EU, a to se djelimično objašnjava činjenicom da je veliki broj stranih stanovnika zaposlen u zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, dok nisu uključeni u rezidentno stanovništvo.

Irska zauzima drugo mjesto među članicama EU sa 111 odsto iznad prosjeka EU, a slijede je Danska, Holandija, Austrija, svaka s BDP-om po stanovniku većim od 20 odsto iznad prosjeka.

Zemlje Efte – Norveška, Švajcarska i Island imaju nivo BDP-a po stanovniku od 73 odsto, 54 odsto i 34 odsto iznad prosjeka EU, Belgija, NJemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska ostale su članice Unije sa BDP-om po stanovniku iznad prosjeka EU.

Italija, Kipar, Slovenija i Češka imaju nivo BDP-a po stanovniku manji od 10 odsto ispod prosjeka EU, Litvanija, Portugalija, Estonija, Poljska, Rumunija i Španija imaju BDP po stanovniku između 10 i 20 odsto ispod prosjeka Unije.

BDP po stanovniku Mađarske, Hrvatske, Letonija, Slovačke i zemlje kandidata Turske manji je od 30 odsto ispod prosjeka, dok Grčka i Bugarska imaju BDP po stanovniku manji od 40 odsto ispod prosjeka.

Zemlja kandidat Crna Gora nalazi se 48 odsto ispod EU prosjeka i prate je zemlje kandidati Srbija, Sjeverna Makedonija, BiH i Albanija.

Osim 27 članica EU, u analizu su uključene i tri članice Efte, zemlje kandidati za članstvo u EU – Turska, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija BiH i Albanija

Чланак BDP po stanovniku lani iznosio 35 odsto prosjeka EU се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?