Vlasnik tvrtke u Njemačkoj državi će platiti gotovo 30% poreza na dobit, a u BiH tek 10%

Vlasnik tvrtke u Njemačkoj državi će platiti gotovo 30% poreza na dobit, a u BiH tek 10%

Link na izvornu vijest

Vlasnik tvrtke u Njemačkoj državi će platiti gotovo 30% poreza na dobit, a u BiH tek 10%

Iako zvuči pomalo nevjerojatno, zbog određenih propisa koji su još uvijek na snazi Bosna i Hercegovina jedna je od poželjnijih zemalja za investitore. Naime, stopa poreza na dobit u Bosni i Hercegovini iznosi 10 posto, dok je u gotovo svim europskim zemljama značajno veća. Navedeno znači da na ostvarenu dobit tvrtka registrirana u BiH plaća porez u iznosu od 10 posto na svim razinama, što ovu zemlju čini iznimno konkurentnom Europi, gdje je prosječna stopa poreza na dobit 30 posto, piše Marija Medić Bošnjak za Večernji list.

Kako se u BiH obračunava dobit

Prema podacima Pixsellove grafike, nižu stopu poreza na dobit od Bosne i Hercegovine na cijelom Starom Kontinentu ima samo Mađarska, i to devet posto. Prema podacima iznesenima u navedenoj grafici, u Hrvatskoj vlasnici tvrtki plaćaju 18 posto poreza na dobit, a u Srbiji 15 posto. U Sloveniji se porez na dobit obračunava u visini od 22 posto, a u Italiji čak 24 posto. Prema spomenutim podacima, najneisplativije je imati tvrtku u Njemačkoj. Naime, u ovoj zemlji vlasnik tvrtke koja posluje s dobiti državi je obvezan platiti čak 29,9 posto poreza na dobit. Razlog je to zašto dio poslodavaca svoje poslovne pogone prebacuje u Poljsku, gdje im je stopa poreza na dobit značajno niža te iznosi 19 posto. U Francuskoj, Španjolskoj, Engleskoj i Belgiji ova stopa iznosi 25 posto. U Češkoj i Slovačkoj poslodavci plaćaju isti postotak poreza na dobit, a on iznosi 21 posto. Inače, dobit se u Bosni i Hercegovini obračunava početkom godine (za svaku prethodnu godinu) oduzimanjem troškova od prihoda na osnovi popunjene porezne prijave koju je vlasnik tvrtke s potpisom certificiranog računovođe obvezan predati do 30. ožujka tekuće godine.

U Hrvatskoj vlasnici tvrtki plaćaju 18 posto poreza na dobit, a u Srbiji 15 posto. U Sloveniji se porez na dobit obračunava u visini od 22 posto, a u Italiji čak 24 posto

Porezna osnovica uključuje profit, prihode i kapitalnu dobit u skladu s računovodstvenim propisima. Porezni obveznik je gospodarsko društvo i druga pravna osoba koja gospodarsku djelatnost obavlja samostalno i trajno prodajom proizvoda i pružanjem usluga na tržištu radi ostvarivanja dobiti. Dakle, porez plaćaju i rezidenti i nerezidenti ako je dobit stečena na teritoriju Bosne i Hercegovine. Zakoni o porezu na dobit FBiH i RS-a definiraju rezidenta kao pravnu osobu čije je sjedište (registracija) upisano u sudski registar u Federaciji ili RS-u, kojem se stvarna uprava i nadzor nad poslovanjem nalazi u Federaciji BiH ili RS-u. Nerezident je pravna osoba koja je osnovana i čije je sjedište ili kojem je stvarna uprava i nadzor nad poslovanjem izvan teritorija BiH, a djelatnost u BiH obavlja preko poslovne jedinice ili povremeno.

Pravilno popunite prijavu

Nerezidentu – pravnoj osobi oporezuje se dobit koja je ostvarena obavljanjem djelatnosti preko poslovne jedinice koja je registrirana na teritoriju BiH ili koja se po drugoj osnovi smatra poslovnom jedinicom u skladu sa zakonom. Treba naglasiti i da se dobit prenesena iz inozemstva ne oporezuje ako prethodno podliježe oporezivanju u inozemstvu. – Razdoblje za koje se utvrđuje porez na dobit je kalendarska godina. Međutim, ono može biti i kraće od kalendarske godine u slučaju: prestanka poslovanja prije isteka kalendarske godine, početka poslovanja tijekom godine te statusnih promjena i slično. Obveznik je dužan pravilno i točno popunjenu poreznu prijavu s poreznom bilancom podnijeti nadležnoj ispostavi Porezne uprave, i to: za porezno razdoblje koje završava 31. prosinca predmetne ili tekuće godine prijava poreza na dobit s poreznom bilancom i drugim prilozima podnosi se nadležnoj poreznoj ispostavi u roku od najviše 30 dana po isteku roka koji je propisan za podnošenje godišnjih financijskih izvješća – tj. do 30. ožujka tekuće za prethodnu godinu; za porezno razdoblje koje završava tijekom kalendarske godine (prestanak poslovanja, statusne promjene i dr.) prijava poreza na dobit s poreznom bilancom i drugim prilozima podnosi se nadležnoj poreznoj ispostavi u roku od najviše 90 dana od posljednjeg dana takvog poreznog razdoblja -navodi se na stručnom portalu Anwalt BiH.

 

Objava Vlasnik tvrtke u Njemačkoj državi će platiti gotovo 30% poreza na dobit, a u BiH tek 10% pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?