Federacija BiH osigurala sredstva za sanaciju divljih deponija: ŽZH dobila 71.259 KM

Federacija BiH osigurala sredstva za sanaciju divljih deponija: ŽZH dobila 71.259 KM

Link na izvornu vijest

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je ugovore po tekućem transferu za Akcijski plan strategije okoliša za 2024. godinu, a koji se odnose na program Podrška boljem funkcioniranju upravljanja zaštićenim područjima u Federaciji BiH.

Među više projekata i institucija koje su dobile novčanu podršku za saniranje divljih deponija i sredstava za zaštićena područja je i Županija Zapadnohercegovačka.

Riječ je o programu “Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima – Akcijski plan strategije okoliša”. Radi se sredstvima koja su utvrđena proračunom Federacije, a predviđena su za sanaciju i uklanjanje divljih odlagališta otpada. Županija Zapadnohercegovačka je dobila za sanaciju divljih deponija ukupno 71.259 KM. Općina Grude je također dobila u istom programu 104.000 KM.

U Drvaru će se zahvaljujući ovom ugovoru raditi na sanaciji i odlaganju na četiri divlje deponije. Za općinu Grude potpisan je ugovor u vrijednosti od 104.000 KM kojim će se implementirati projekat sanacije divljeg odlagališta otpadnih guma u toj općini. Za Prozor-Ramu izvojeno je 60.000 KM, također za sanaciju divlje deponije u toj općini, a za projekat „Uklanjanje otpada s divljih deponija na području grada Gračanica“, izdvojeno je 47.700 KM. S Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije potpisan je ugovor za sanaciju i uklanjanje odlagališta otpada u vrijednosti od 71.259 KM”, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

“Moramo se brinuti o našim zaštićenim područjima, pomoći njihovo održavanje i podržavati dobre projekte. Na tome se vidi koliko smo ozbiljni u zaštiti naše okoline i našoj spremnosti da se uhvatimo u koštac s ozbiljnim izazovima kakve nam predstavljaju brojne divlje deponije širom Federacije. Mi smo potpisali ugovore kojima unapređujemo funkcionisanje naših zaštićenih područja, ali i s predstavnicima nižih razina vlasti ugovore o sanaciji deponija i boljem upravljanju odlaganja otpadom. Moramo razvijati svijest o važnosti očuvanja naše prirode i ovakvi ugovori me raduju da ćemo u budućnosti u konačnici imati zdraviju okolinu”, kazala je ministrica Pozder, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Objava Federacija BiH osigurala sredstva za sanaciju divljih deponija: ŽZH dobila 71.259 KM pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?