Cijene nafte pale ispod 78 dolara, trgovce brine posustalo zapošljavanje u SAD-u

Cijene nafte pale ispod 78 dolara, trgovce brine posustalo zapošljavanje u SAD-u

Link na izvornu vijest

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara budući da se posustalo zapošljavanje u SAD-u nadovezalo na naznake slabosti u kineskoj industriji, raspirivši zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,48 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,1 dolar nižoj cijeni, od 74,21 dolar.

Na kraju tjedna trgovci su se fokusirali na najnovije podatke o zapošljavanju u SAD-u .

Manje otvaranja novih radnih mjesta

Američki poslodavci neto su u srpnju otvorili samo 114 tisuća novih radnih mjesta, gotovo upola manje od mjesečnog prosjeka unatrag 12 mjeseci, izvijestilo je u petak ministarstvo rada. Stopa nezaposlenosti porasla je za 0,2 postotna boda u odnosu na lipanj i iznosila je 4,3 posto, signalizirajući slabiju potražnju za radnom snagom i pojačani rizik recesije.

Podaci su se nadovezali na naznake slabosti u kineskoj industriji. Aktivnost je u srpnju pala, deveti mjesec zaredom, izvijestio je statistički ured. Prema podacima Caixina i S&P Globala smanjena je prvi puta od prošlog listopada.

Slaba potražnja u Kini i Indiji
Azijski uvoz sirove nafte pao je u srpnju na najnižu razinu u dvije godine, odražavajući slabu potražnju u Kini i Indiji, pokazuju podaci LSEG Oil Researcha.

„Slabi rast aktivnosti u velikim gospodarstvima mogao bi zatomiti potražnju za naftom unatoč pojačanim napetostima na Bliskom istoku koje bi mogle utjecati na opskrbu”, tumači analitičarka Panmure Liberuma Ashley Kelty.

Napetosti su eskalirale nakon ubojstva čelnika palestinskog Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu. Hanija je bio glavni palestinski pregovarač u razgovorima o primirju u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze. Izrael je pak objavio da želi uništiti Hamas.

Tel Aviv je odvojeno izvijestio da je ubio vojnog čelnika libanonskog Hezbolaha. Oružana skupina s juga Libanona poručila je da je njezin sukob s Izraelom ušao u novu fazu, a na tržištima strahuju da bi se mogao proširiti na cijelu bliskoistočnu regiju, proizvođača trećine svjetske nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici potvrdili su pak u četvrtak da će od listopada povećati opskrbu, napominjući ipak da bi još mogli promijeniti odluku, ovisno o stanju na tržištu.

Grupa je odvojeno objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica stajao 80,79 dolara, više-manje kao i dan ranije.

The post Cijene nafte pale ispod 78 dolara, trgovce brine posustalo zapošljavanje u SAD-u first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?