Samo 2,3 odsto kompanija na prestižnim rang-listama 100 najvećih

Samo 2,3 odsto kompanija na prestižnim rang-listama 100 najvećih

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Samo 2,3 odsto od ukupnog broja kompanija u BiH uspjelo se ove godine rangirati na liste 100 najvećih u BiH. Ili tačnije njih 929 koje su uspjele ostvariti natprosječne poslovne rezultate.

Samo 2,3 odsto kompanija na prestižnim rang-listama 100 najvećih

Foto: Poslovne novine

Poslovne novine su, kao i prethodnih godina, rangirale kompanije na osnovu prihoda, izvoza i dobiti. Međutim, ove godine prvi put će objaviti i listu 100 najvećih kompanija po broju zaposlenih, čime se daje dodatni uvid u značaj pojedinih preduzeća za tržište rada.

Ove godine iz rangiranja su izuzete kompanije koje su imale blokirane račune uzastopno više od 20 dana od dana izvlačenja i obrade podataka za projekat 100 najvećih, kao ni one koje su imale negativno poslovanje. Naravno, kao i svake godine rangiranju ne podliježu kockarnice i firme koje se bave igrama na sreću, jer one ne doprinose društvu.

Rangiranja i analize rade se na osnovu završnih računa za 2023. godinu koje kompanije predale nadležnim agencijama u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH. A ove godine ponovo se bilježi rast predatih završnih računa na oko 40.000.

Zbir prihoda TOP 100 velikih, srednjih i malih kompanija premašio je 35,4 milijarde KM. U kategoriji TOP 100 po dobiti najbolji su inkasirali ukupno oko 3,4 milijarde KM dobiti. Dok je u prošloj godini iz BiH izvezeno roba i usluga u vrijednosti od 17,2 milijarde KM, kompanije sa listi 100 najvećih izvoznika u ovom ukupnom skoru učestvovale su sa 7,2 milijarde KM.

Ove godine kako smo i naveli po prvi put urađena je i biće objavljena rang lista kompanija koje zapošljavaju najviše. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prošloj godini u našoj zemlji bilo je 852.813 zaposlenih, a top 100 kompanija koje zapošljavaju najveći broj radnika u ovom ukupnom iznosu učestvuju sa 149.143 osobe.

Rezultati ovogodišnjih poslovnih analiza pokazuju da, uprkos izazovnoj ekonomskoj situaciji, kompanije u Bosni i Hercegovini uspijevaju ostvariti rast i poboljšati svoje poslovne performanse. Povećanje broja rangiranih kompanija za sedam odsto u odnosu na prošlu godinu govori o sve većoj konkurentnosti i sposobnosti firmi da se prilagode tržišnim promjenama. Djelatnosti s najviše zaposlenih, kao što su trgovina na malo, zdravstvo i proizvodnja, pokazuju stabilnost i važnost ovih sektora za lokalnu ekonomiju.

Kompletna rangiranja najuspješnijih kompanija u BiH i zemljama regiona prema ostvarenom prihodu, izvozu, dobiti i broju zaposlenih u prošloj godini biće objavljena u specijalnoj štampanoj publikaciji „100 najvećih u Bosni i Hercegovini i regionu“, koja izlazi u jesen. Dodatnu vrijednost daće konsolidovani podaci, kao i prilog pod nazivom “Gradovi/općine/opštine i bznis”. PR

Чланак Samo 2,3 odsto kompanija na prestižnim rang-listama 100 najvećih се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?