Tradicija na Orovniku: Mnoštvo vjernika na slavljenju svete mise

Tradicija na Orovniku: Mnoštvo vjernika na slavljenju svete mise

Link na izvornu vijest

Prvu nedjelju iza Velike Gospe, već tradicionalno slavi se Sveta misa na Orovniku u župi Mostarski Gradac

I ovaj put, na misu je stigao veliki broj vjernika iz širokobriješkog i mostarskog kraja a svetu misu je predvodio fra Radovan Ćorić franjevac koji je dugo godina bio svećenik po zemljama Europe gdje ima iseljenih Hrvata.

Prvo spominjanje Orovnika pronađeno je u Rimskim spisima davne 1671. god. Dolaskom fratara u Hercegovinu (kraj 13. i početkom 14. stoljeća), vjerski se život u potpunosti promijenio. Premda su fratri bili putujući propovjednici (misionari), stvarali su vjerska središta i uporišta.

Prema narodnoj predaji tu se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđi idući iz Mostara prema Posušju i koja je zavapila:
“Gospe moja da mi je malo vode?” Čula je odgovor: “Razgrni pijesak i naći ćeš vodu.” Kada je to učinila voda je potekla i teče do današnjeg dana.

www.abcportal.info

The post Tradicija na Orovniku: Mnoštvo vjernika na slavljenju svete mise first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?