Jesu li poduzetni imotski iznajmljivači zadovoljni sezonom ili je i tamo podbacilo? ‘Koncerti nisu značajno utjecali…‘

Jesu li poduzetni imotski iznajmljivači zadovoljni sezonom ili je i tamo podbacilo? ‘Koncerti nisu značajno utjecali…‘

Link na izvornu vijest

Je li sezona bolja ili gora, pitanje je koje se sad postavlja i važe u čitavoj Dalmaciji, pa tako i u Imotskom. Varljiva statistika sugerira i jedno i drugo, no svatko tko je barem površno nekada iščitavao brojke uokvirene u različite parametre zna da je sve stvar perspektive. Imoćani, kojima je turizam postao glavna točka oslonca za popravljanje kućnog budžeta tijekom godine, brzo su ispekli zanat – točno znaju što gosti traže i žele.

U Imotskom je prvenstveno naglasak na obiteljskom turizmu – mirno okruženje privlači velik broj gostiju iz zapadne Europe željnih domaće atmosfere. Stoga ovdje najbolje prolaze velike kuće za odmor s bazenima, dvorištem, mirom i tišinom, piše Slobodna Dalmacija.

Marina Jović, vlasnica jedne takve kuće iz Vinjana Gornjih koja je s obitelji “u turizmu” posljednjih sedam godina, kaže kako nisu osjetili promjene na tržištu u odnosu na zadnje sezone:

– Popunjenost naše kuće je konstanta, već smo dobro uhodani i znamo što žele naši gosti, koji većinom dolaze iz Njemačke. Cijene nismo mijenjali unatoč općim poskupljenjima, iste su kao i prošlogodišnje, a kuću iznajmljujemo kroz srpanj i kolovoz, koji su nam puni. Nismo imali loših iskustava, a ni recenzija. Dapače, svi su uvijek oduševljeni gostoprimstvom, čistoćom, mirom i općenito uslugom i uvijek kažu kako će se vratiti i preporučiti nas prijateljima. A neki se i vrate.

Zanimalo nas je jesu li, s obzirom na opću pomamu za smještajem u Imotskom za vrijeme održavanja dva velika koncerta na kojima je nastupao Marko Perković Thompson, imali dodatnih upita.

– Naši gosti većinom su stranci, obitelji koje dolaze na malo dulje razdoblje, od minimalno tjedan dana, a naši kapaciteti su već otprije bili popunjeni. S obzirom na to da je riječ o kući u kojoj mogu boraviti dvije-tri obitelji, njima su cijene, kako kažu, i više nego u redu. Ove godine smo imali i obitelj iz Dubrovnika koja je došla u Imotski na odmor jer im se dubrovački đir u srcu sezone baš i ne sviđa, visoke cijene i prevelika gužva pa se svake godine “maknu” u neku kuću za odmor negdje drugdje, ove godine baš u Imotski. A onda obilaze imotska jezera, primorje, Hercegovinu, a neki vole samo mir i tišinu kuće koju su unajmili.

Dojam i brojke

Luka Kolovrat, direktor TZ-a Imota, osim dojmom, govori i u brojkama:

– U dosadašnjem dijelu kolovoza bilježimo povećanje dolazaka od 10 posto te povećanje broja noćenja od tri posto. Od 1. siječnja do danas u sve naše smještajne objekte stigao je 17.181 gost, a ostvareno je 120.147 noćenja. To je povećanje od 11 posto u dolascima te četiri posto u noćenjima u usporedbi s prošlom godinom. Svi mjeseci od početka bili su u plusu osim lipnja, kada smo imali pad, koji je posebno bio izražen u prvom dijelu mjeseca.

Prvi dani kolovoza, unatoč golemoj gužvi koja je u Imotskom zavladala zbog dva velika koncerta, ipak nisu puno izmijenili statistiku barem u onom segmentu koji se odnosi na noćenja:

– Što se tiče koncerata, oni nisu značajno podignuli broj noćenja jer su naši smještajni kapaciteti (kreveti) oko 90 posto u kućama (vilama) za odmor, koje goste primaju na minimalno tjedan dana i koje su početkom kolovoza obično pune. Također, i ostali smještajni kapaciteti prilično su dobro popunjeni početkom kolovoza i bez koncerata. Tako da su ti koncerti pridonijeli s maksimalno nekoliko stotina noćenja. Naravno, kada govorimo o jednodnevnim gostima tih dana, u naš grad su stigli deseci tisuća posjetitelja.

I ova će godina, baš kako su nas i dosadašnje razmazile pozitivnim trendovima, prema riječima direktora TZ-a, vjerojatno biti rekordna:

– Trenutno imamo 608 smještajnih objekata, kreveta je oko šest posto više nego prošle godine, što je nešto manji rast od dosadašnjih godina, kada smo uvijek imali dvoznamenkasti porast broja kreveta. Vjerujemo da će na kraju sezona ponovno biti rekordna, a rast će biti oko pet-šest posto, odnosno otprilike koliko je i novih kapaciteta.

Post Jesu li poduzetni imotski iznajmljivači zadovoljni sezonom ili je i tamo podbacilo? ‘Koncerti nisu značajno utjecali…‘ je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?