Ukrajinski šef diplomacije: Napravili smo značajan korak ka Europskoj uniji

Ukrajinski šef diplomacije: Napravili smo značajan korak ka Europskoj uniji

Link na izvornu vijest

Ovaj potez dolazi nakon godina oklijevanja, unatoč tome što je Ukrajina potpisala statut još 2000. godine, a sada postaje 125. članica ICC-a. Ratifikacija je ključna jer osigurava da Ukrajina može procesuirati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, posebno u kontekstu sukoba s Rusijom.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba istaknuo je da ratifikacija pokazuje predanost Ukrajine jačanju međunarodne pravde i osiguravanju odgovornosti za zločine počinjene tijekom ruske agresije. Kuleba je također naglasio da ovaj korak dodatno približava Ukrajinu punopravnom članstvu u Europskoj uniji, budući da je ratifikacija Rimskog statuta jedan od uvjeta za pridruživanje EU.

Konkretne pravne i političke implikacije

Ratifikacija ima konkretne pravne i političke implikacije, jer Ukrajina sada može jačati svoj pravni sustav u skladu s međunarodnim standardima koje promovira EU. Ovaj potez je pozdravljen od strane domaćih i međunarodnih promatrača, koji ga vide kao jasan pokazatelj ukrajinske predanosti vladavini prava i europskoj integraciji.

Ukratko, ratifikacija Rimskog statuta od strane Ukrajine označava ključni korak u njenim težnjama za članstvom u Europskoj uniji, te jača suradnju s ICC-om u osiguravanju pravde za zločine počinjene tijekom sukoba s Rusijom.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?