Čović vjeruje da BiH može do kraja godine otvoriti pregovore s Europskom unijom

Čović vjeruje da BiH može do kraja godine otvoriti pregovore s Europskom unijom

Link na izvornu vijest

Lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je danas očekivanje da će izvještaj o napretku BiH odlazećeg saziva Europske komisije biti pozitivan što bi, po njegovom tumačenju, uz provedene reforme trebalo biti dovoljno da ova zemlja do kraja godine i formalno započne razgovore o članstvu u Europskoj uniji.

”Čini mi se da će nam ova tranzicija koja se događa u Europskoj komisiji ostaviti prostora kako bismo mogli popraviti svoje greške”, rekao je Čović, prenosi Hina.

Europsko vijeće odobrilo je krajem marta ove godine otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom uvjetujući datum održavanja Međuvladine konferencije Europske unije i BiH provođenjem nekoliko reformi.

Bosna i Hercegovina mora imenovati glavnog pregovarača, te donijeti Zakone o zaštiti ličnih podataka, Zakon o sudovima, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

“Ne treba očekivati da nam to neko da ako mi nismo ni najosnovnije stvari završili na pozitivan način”, pojasnio je lider HDZ-a BiH.

On je ipak uvjeren u pozitivni izvještaj o napretku Europske komisije koji bi trebao biti objavljen u septembru nakon čega bi formalno počeli pregovori s BiH o članstvu u Europskoj uniji.

“Mi se iskreno nadamo i očekujemo da će izvještaj biti pozitivan. Onda neće biti niti jednog razloga da se sredinom mađarskog predsjedanja taj proces definitivno ne otvori”, istaknuo je Čović.

Najavio je razgovore s predstavnicima bošnjačkih i srpskih partnera s kojima je u vlasti na državnom nivou kako bi se postigao dogovor. Prema njegovom mišljenju u slučaju otvaranja pregovora s EU, svi će u Bosni i Hercegovini biti na dobitku nasuprot političkim optužbama u susret lokalnim izborima kako se kompromisnim rješenjima izdaju interesi pojedinih naroda i države BiH.

Post Čović vjeruje da BiH može do kraja godine otvoriti pregovore s Europskom unijom je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?