TRI PUTA SKUPLJI POPULIZAM: I Draško Stanivuković Tvrtka za utrku ima

TRI PUTA SKUPLJI POPULIZAM: I Draško Stanivuković Tvrtka za utrku ima

Link na izvornu vijest

Iako pojedina banjalučka naselja mjesecima čekaju vodu, a grad je na udaru nezapamćene betonizacije i tajkunske neplanske gradnje, gradonačelnik Draško Stanivuković uoči izbora će s ponosom moći reći: „Naš Tvrtko je tri puta skuplji od sarajevskog!“

Piše: Maja BJELAJAC

Grad Banjaluka raspisao je tender za izvođenje radova, odnosno opremanje parka u kojem će stajati bista Tvrtka I Kotromanića. Vrijednost ovog posla je oko 730.000 KM, a samo raspisivanje tendera pada u vrijeme kada su pojedine mjesne zajednice u Banjaluci i okolna sela suočeni s dvomjesečnom nestašicom vode.

U takvim okolnostima nameće se logično pitanje: zbog čega Banjaluci treba spomenik Tvrtka I Kotromanića? Odgovor vjerovatno treba potražiti u populizmu banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića i njegovom “nadmetanju” s populističkom gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić na temu “čiji je Tvrtko”.

Ajfelov toranj, Tvrtko, Benjamina i Draško

Podsjetimo: prije oko 12 mjeseci u Sarajevu je, preko noći i u organizaciji gradonačelnice Benjamine Karić, osvanuo spomenik ovom srednjovijekovnom bosanskom vladaru. Komisija za očuvanje spomenika nije dala pozitivno mišljenje za urbanističku saglasnost da se spomenik postavi u parku između Predsjedništva BiH i zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Oko niza drugih lokacija takođe nije bilo saglasnosti pa je spomenik, gotovo gerilskom akcijom, postavljen u noći s 28. na 29. avgusta prošle godine, preko puta zgrade Predsjedništva BiH. Benjamina Karić objasnila je tada da je zbog uskraćivanja saglasnosti za lokaciju spomenika odlučila da ga postavi kao „izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi – Kralj Tvrtko I Kotromanić“. Opština Centar na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem izdala je privremenu dozvolu za korištenje javne površine na mjestu gdje je postavljen spomenik, a u svrhu izložbe.

Uzor u toj ideji je bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je isto tako postavljen kao izložba. I nikada više nije pomjeren – izjavila je tada Benjamina Karić i zaključila: – Sigurna sam da će naš Tvrtko ostati tu zauvijek, a 25 tona nije lagano, čak i da ga neko pomisli skloniti.

Prema projektnoj dokumentaciji, a kako su mediji ranije objavili, za spomenik je bilo predviđeno 250.000 KM. Međutim, prava cijena ovog poduhvata nikada nije data javnosti na uvid, a o čemu je pisao i portal Žurnal.

Cijeli performans Karićeve naljutio je njenog populističkog pandana iz Banjaluke Draška Stanivukovića. Bila je to jedna u nizu prilika da se povede verbalni rat na temu “čiji je Tvrtko”.

Prisvajanjem srednjovjekovnog srpskog vladara Tvrtka I Kotromanića gradonačelnica Sarajeva i njeni saradnici čine grubo prekrajanje istorije sa ciljem popunjavanja istorijskih rupa svog naroda i prikupljanja dnevno-politčkih poena dirajući u samu srž kralja Tvrtka, njegove borbe i vladavine – izjavio je tada  Stanivuković, gradonačelnik sa srednjoškolskom diplomom, dodajući da je Tvrtko I Kotromanić bio hrišćanski vladar, sa “zvaničnom titulom kralj Srba Bosne, Primorja i Zapadnih strana krunisan po obredu Nemanjića u manastiru Mileševa nad moštima Svetog Save”.

Milionski troškovi

Gradonačelnik Banjaluke tada je rekao da „političko Sarajevo nastavlja praksu prekrajanja istorije putem spomenika, te svjesno izbacuje puni naziv titule kralja Tvrtka, čime svjesno zbunjuje javnost u cilju političke propagande”, najavljujući da će grad Banja Luka pokrenuti proces izgradnje spomenika banu Kulinu i kralju Tvrtku “u cilju odbrane istine“.

Rečeno – učinjeno. Slučajno ili ne, ovaj poduhvat pada nepuna dva mjeseca uoči izbora, pa će birači koji se vode nacionalističkim porivima i kriterijima zabilježiti još jedan poen u korist Draška Stanivukovića na braniku srpstva.

No, oni koji se vode razumskim kriterijima opravdano se mogu upitati koliko novca će koštati još jedan spomenik Stanivukovićevom populizmu? Iako javnost nije obaviještena o ukupnom iznosu koji će grad dati za izgradnju kružnog toka, parka i spomenika u njemu, mediji su saznali da je riječ o milionskoj cifri.

Tako je portal Capital objavio da je banjalučka administracija u prethodnom periodu uduplala budžet za izgradnju parka posvećenom kralju Tvrtku, čime će “taj projekat u konačnici progutati minimalno 2,4 miliona KM”.

Za to vrijeme, pojedina banjalučka naselja i dalje čekaju vodu, grad je na udaru nezapamćene betonizacije i tajkunske neplanske gradnje, a putna infrastruktura u haotičnom stanju.

Ipak, gradonačelnik Draško Stanivuković s ponosom može reći uoči izbora: Naš Tvrtko je tri puta skuplji od sarajevskog!

(Valter portal)

The post TRI PUTA SKUPLJI POPULIZAM: I Draško Stanivuković Tvrtka za utrku ima appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?