Obilježena 34. godišnjica najveće rudarske tragedije u BiH

Obilježena 34. godišnjica najveće rudarske tragedije u BiH

Link na izvornu vijest

Na današnji dan prije 34 godine u najvećoj rudarskoj nesreći u Bosni i Hercegovini živote u jami Dobrnja – Jug, tadašnjih Titovih rudnika Kreka, život je izgubilo 180 komorata prosječne starosti 27 godina. Bila je to najmlađa rudarska smjena iza kojih je ostalo 360 djece. Jedini koji je tragediju preživio je Smajil Imamović.

U znak sjećanja na poginule komorate danas je u krugu Rudnika “Mramor”, u neposrednoj blizini zatvorene jame Dobrnja – Jug, obilježen 26. kolovoza kao najcrnji dan stoljetne rudarske povijesti. 

Brojne delegacije položili su vijence i cvijeće te odali poštu ispred spomen-ploče u Mramoru.

Komorati su naglasili kako će se zauvijek sjećati svojih tragično nastradalih kolega te da će težiti da rudari u Bosni i Hercegovini imaju daleko bolje uvjete za rad. 

– Koristimo svaku godišnjicu da ukažemo na probleme u rudarstvu. Rudnici bez ulaganja i bez obnavljanja ljudstva neće moći odgovoriti na izazove u budućnosti. Prošao sam sve faze u radilištima i znam gdje se može improvizovati, ali bez radnika, bez rezervnih dijelova, to nećemo moći. Bez donošenja adekvatnih odluka nema budućnosti – rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka u Tuzli. 

Damir Brašnjić je kao šestogodišnjak ostao bez oca Sadila. 

– Ovo je pokazatelj da imamo ljudskosti u sebi i da se sjećamo 26. kolovoza 1990. godine. Kada dođe današnji dan, iako sam bio dijete, sva ta sjećanja se vrate i ovo je možda od najtežih dana u mom životu – rekao je Damir Brašnjić. 

Županijsko tužiteljstvo TŽ svojevremeno je zaključilo kako je osnovni uzrok tragedije eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. U Dobrnji – Jug još uvijek postoje značajna nalazišta uglja, ali je eksploatacija prekinuta poslije 26. kolovoza 1990. godine.

Objava Obilježena 34. godišnjica najveće rudarske tragedije u BiH pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?