Bunoza: Izborni zakon opet na čekanju

Bunoza: Izborni zakon opet na čekanju

Link na izvornu vijest

Iako se o njemu više ne govori tako često, Izborni zakon BiH i dalje je jedan od prioriteta na putu BiH ka članstvu u EU.

 

Radna grupa

Izjavio je ovo za „Avaz“ državni ministar pravde Davor Bunoza, podcrtavajući da se i Izborni zakon i Ustav BiH moraju mijenjati zbog odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourga, ali i Ustavnog suda BiH, te da je i izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidta ostavljena takva mogućnost.

– Ministarstvo pravde BiH je ranije Vijeću ministara BiH uputilo Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, koji je sačinila posebna radna skupina imenovana na sastanku lidera. Te izmjene najviše su se odnosile na tehnički integritet, ali i realizaciju odluka Ustavnog suda BiH, pri tome se pozivajući na obavezu izmjena Izbornog zakona u skladu sa stavovima Europskog suda za ljudska prava – podsjeća Bunoza.

Nakon što nije bilo suglasnosti partnera u vlasti, taj prijedlog je povučen s dnevnog reda, ali obveza i dalje stoji, jer presude Suda iz Strasbourga i Ustavnog suda BiH moraju biti provedene.

 

Ljudsko pravo

– Mora se osigurati da svi u BiH, pri tome mislim na ostale na području čitave BiH, ali i Hrvate i Bošnjake u RS, odnosno Srbe u FBiH, ostvaruju svoje temeljno ljudsko pravo, pravo da biraju i da budu birani na svim nivoima vlasti. Isto tako da se osigura i zaštita načela konstitutivnosti naroda u skladu sa stavovima Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na mjestima gdje se štite vitalni interesi konstitutivnih naroda, bez bilo kakvih zloupotreba – ističe Bunoza.  

Zakon o VSTV-u BiH

Dodaje da su sva ova pitanja pokrenuta te da će Ministarstvo pravde uskoro formirati radne grupe.

– Trenutno radimo na zakonima o VSTV-u BiH i Sudu BiH, ali ja se nadam da ćemo do kraja godine pokrenuti i pitanje provođenja odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH – dodaje ministar Bunoza.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?