Hoće li uvođenje novog sustava stvoriti veće gužve na granicama?!

Hoće li uvođenje novog sustava stvoriti veće gužve na granicama?!

Link na izvornu vijest

Na razini Europske unije (EU) 10. studenog kreće uspostava Entry/Exit sustava (EES) na graničnim prijelazima za putnike iz trećih zemalja. Svi oni će prije prelaska granice morati dati otiske četiri prsta i skenirati lice na granici

Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od davanja otisaka, a svaki put kada ponovno uđu ili izađu iz EU-a, državljani trećih zemalja uz provjeru dokumenata potvrdit će identitet prikazom lica.

EES će pohranjivati podatke o identitetu, putnim ispravama i biometrijske podatke, a predviđeno je da se čuvaju tri godine za one putnike koji poštuju pravila o kratkotrajnom boravku i pet godina za one koji prekorače trajanje dopuštenog boravka. Podaci će, prema podacima sa službene stranice EU-a, biti dostupni graničnim tijelima, tijelima koja izdaju vize i onima odgovornima za nadzor toga zadovoljava li osoba koja nije državljanin članice EU-a uvjete ulaska ili boravišta.

EES umjesto pečata u putovnici

Kao razlog za uvođenje EES-a Unija je navela želju za modernizacijom upravljanja svojim vanjskim granicama te borbu protiv terorizma i teških kaznenih djela.

Naime EES će zamijeniti trenutačni sustav ručnog otiskivanja pečata jer je dugotrajan, a ni ne pruža pouzdane podatke o prijelazima granice niti otkriva osobe koje su prekoračile trajanje dopuštenog boravka.
Premda trenutačni sustav provjere dugo traje, može se očekivati da će novi biti još dugotrajniji, što bi moglo stvoriti nove gužve na ionako ‘gužvovitim’ hrvatskim graničnim prijelazima sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH, napose u vrijeme godišnjih odmora i blagdana. Gužve se mogu očekivati i u zračnim lukama, posebno na letovima u kojima će biti velik broj državljana Velike Britanije ili na prekooceanskim letovima, pa bi sve to moglo stvoriti dodatne probleme na graničnim kontrolama. EES se, dakako, ne odnosi na građane Hrvatske, ali ni na Hrvate s dvojnim državljanstvom.

Uvođenje ETIAS-a

Šest mjeseci kasnije uslijedit će uvođenje Europskog sustava putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a on će zahtijevati od državljana Ujedinjenog Kraljevstva te onih iz drugih zemalja izuzetih od viza, kao što su SAD, Australija i Kanada, da podnesu zahtjev za izuzeće prije ulaska u EU.

ETIAS će tražiti od građana da podnesu zahtjev za odobrenje putovanja, za što će morati platiti naknadu od sedam eura prije ulaska u šengensko područje, koje uključuje 27 država članica EU-a, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Zahtjev će vrijediti tri godine ili dok ne istekne putovnica za posjeti bilo kojoj od zemalja članica Schengena. Naknadu neće morati platiti podnositelji zahtjeva koji su u trenutku njegova podnošenja mlađi od 18 ili stariji od 70 godina. U sustav EITAS moći će se registrirati putem weba te ne predviđa uzimanje otisaka prstiju i biometriju, a ne primjenjuje se na državljane EU-a, pa tako ni Hrvatske.

Post Hoće li uvođenje novog sustava stvoriti veće gužve na granicama?! je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?