U Mostaru obilježena 31. godišnjica od utemeljenja HR HB

U Mostaru obilježena 31. godišnjica od utemeljenja HR HB

Link na izvornu vijest

Trideset prva obljetnica osnivanja Hrvatske Republike Herceg Bosne obilježena je u Mostaru u organizaciji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Hrvatskoga dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata u BiH.

Tim povodom vijence kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru položila su izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem i Prve pješačke Gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović je govoreći o stvaranju i povijesnoj ulozi Herceg Bosne istaknuo kako je to preznačajan datum za sve Hrvate.

– Uvjeren sam da nije bilo organiziranosti hrvatskoga naroda kroz HZ, a potom HB danas hrvatski narod ne bi bio u situaciji u kojoj jeste – da se bori za svoju jednakopravnost. Siguran sam također, da nije bilo organiziranosti u svim svojim sastavnicama HR HB ne bismo imali BiH – ustvrdio je Čović.

Komentirajući izjave da je HZ HB, UZP (udruženi zločinački poduhvat)  Čović je još jednom objasnio da je civilizacijski rat užas i da donosi probleme bez obzira na to s koje strane dolazio, ali da se treba pogledati povijesna dimenzija onoga što su činili i radili te da će onda lakše naći i odgovor.

– Svima onima koji na taj način pokušavaju komentirati HZ HB, odnosno organiziranost hrvatskoga naroda, uistinu trebaju pogledati povijesnu dimenziju onog što su činili i radili i odnosili se… Onda će biti lakše tražiti zajednički dogovor, prostor u kojem se živi osmisliti na primjereniji način, civilizacijski, za razliku od vremena kada se ratovalo i tražilo rješenje problema ili zamišljenih strategija jednoga drugoga i trećega naroda – prokomentirao je Čović.

Po njemu, odgovor je jasan – “hrvatski narod je organiziran i činio je sve da zaštiti svoj dom, narod, BiH”.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara podsjetila je na sve žrtve rata koji su dali svoje živote za našu slobodu.

– Na nama je sada kao generaciji i politici da osiguramo punu jednakopravnost hrvatskoga naroda – rekla je Bradara.

Poručila je kako je prošlost bolna, ali da se moramo okrenuti budućnosti, a to je putu ka EU.

Nakon polaganja vijenaca, u Galeriji kraljice Katarine Kosača upriličen je okrugli stol na kojem su eminentni stručnjaci i povjesničari raspravljali o povijesnim aspektima i značaju Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) Ivo Čolak se osvrnuo uoči okrugloga stola na povijesne okolnosti, podsjetivši kako je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna osnovana 18. studenoga 1991. godine, a na današnji dan, dvije godine kasnije, utemeljena je i Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

– HR HB, koja je supotpisnica Washingtonskog sporazuma, je postojala i nakon uspostave Federacije i nakon donošenja Ustava FBiH 1994. godine, sve do svoga samoukinuća 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH – podsjetio je.

Okrugli stol otvorio je Domagoj Knežević s temom “Hrvatska Republika Herceg-Bosna od osnivanja do Washingtonskog sporazuma”, u kojoj se osvrnuo na ključne povijesne trenutke koji su oblikovali ovu političku zajednicu.

Dražen Barbarić izlagao je na temu “Povijesni usud ili ‘istočni grijeh’ hrvatstva – zablude jedne geneze”, analizirajući povijesne i političke zablude koje su pratili genezu hrvatskog naroda u ovom području.

Uvodničar i moderator okruglog stola bio je Miroslav Vasilj, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

RTV HB

Objava U Mostaru obilježena 31. godišnjica od utemeljenja HR HB pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?