U Hrvatskoj radi 143.000 stranih radnika

U Hrvatskoj radi 143.000 stranih radnika

Link na izvornu vijest

ZAGREB – Broj zahtjeva za izdavanje dozvola za strane radnike nije jednak broju stranih radnika koji trenutno rade u Hrvatskoj, a prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje u Hrvatskoj je trenutno zaposleno 143.000 stranih radnika.

U Hrvatskoj radi 143.000 stranih radnika

FOTO: Pixabay

Ministar rada, penzionog sisitema, porodice i socijalne politike Hrvatske Marin Piletić objavio je detalje izmjene Zakona o strancima kojima će se produžiti dozvole za boravak i rad na tri godine i uvesti standardi za njihov smještaj, prenosi Anadoly.

“Broj zahtjeva za izdavanje dozvola za strane radnike nije jednak broju stranih radnika koji trenutno rade u Hrvatskoj, a prema podacima Zavoda za penziono osiguranje u Hrvatskoj je trenutno zaposleno 143.000 stranih radnika“, rekao je Piletić na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo: Welcome to Croatia – izazovi integracije stranih radnika” te dodao:

“Od tih radnika, gotovo 12.000 dolazi iz evropskih zemalja, dok gotovo polovina preostalog broja dolazi iz susjednih zemalja, najviše iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.”

Naveo je da je u posljednjih nekoliko godina zabilježen porast broja radnika iz azijskih zemalja, a prednjače Nepal, Indija i Filipini.

Piletić je istakao da strani radnici ne snižavaju cijenu rada jer ona ne pada, već prosječna plaća raste iz mjeseca u mjesec.

“Strana radna snaga nije snizila cijenu rada u Hrvatskoj, već je odgovorila na sve izazove hrvatske privrede”, dodao je Piletić.

Uprkos rekordnom broju zaposlenih u Hrvatskoj, strani radnici čine osam odsto ukupne radne snage.

Pojasnio je da je Vlada Hrvatske, nakon konsultacija sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, pripremila izmjene i dopune Zakona o strancima.

“Dozvola za boravak i rad produžiće se sa sadašnjih godinu dana na tri godine, u zavisnosti od trajanja ugovora. Cilj je omogućiti lakši prelazak unutar istog poslodavca na različita radna mjesta, kao i lakšu promjenu poslodavaca”, rekao je Piletić.

Novi kriterijumi uključuju obvezu minimalnog mjesečnog prometa na žiro računima agencija koje uvoze stranu radnu snagu te limitiranje broja zahtjeva u odnosu na broj stalno zaposlenih u tim agencijama.

Kako je rekao Piletić, cilj je integracija stranih radnika u hrvatsko društvo.

Izmjene Zakona o strancima po prvi put definiraju uvjete smještaja strane radne snage. Ministar se referirao na nehumane uvjete u kojima strani radnici žive.

“Ministarstvo unutarnjih poslova donijet će pravilnik koji će regulirati standarde smještaja stranih radnika u Hrvatskoj”, kazao je Piletić. Anadoly agencija

Чланак U Hrvatskoj radi 143.000 stranih radnika се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?