Svečano otvaranje poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina

Svečano otvaranje poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina

Link na izvornu vijest

Svečano otvaranje poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina

Javno poduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine organizira svečano otvorenje poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina, koje će se održati u srijedu, 4. rujna 2024. godine, u 19 sati, ispred tunela Hercegovina.

Na svečanosti će govoriti Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, te Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH. Uz njih, na događaju će sudjelovati brojni predstavnici političkog, gospodarskog i javnog života BiH i Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici.

Ceremonija će biti obogaćena nastupima Hrvatske glazbe Mostar, Klape Drača, Antonije Batinić i HKUD-a Rodoč, a program će voditi Sanja Pehar. Nakon presijecanja vrpce, poddionica Počitelj – Zvirovići i most Hercegovina bit će službeno otvoreni, a događaj će završiti spektakularnim vatrometom duž mosta.

Poddionica Počitelj – Zvirovići, dio pan-europskog koridora Vc, duga je 11,07 kilometara i uključuje značajne infrastrukturne objekte poput petlje Počitelj, tri vijadukta, tunela i mosta Hercegovina. Most Hercegovina, dužine 980 metara, prelazi rijeku Neretvu i s najvišim stubovima od 92 metra, predstavlja jedan od najviših mostova u ovom dijelu Europe.

Izgradnju mosta izveo je konzorcij Azvirt Limited Liability Company iz Azerbejdžana, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. iz Kine, dok su nadzor nad radovima vršili IRD Engineering S.R.L. iz Italije i projektne kompanije IPSA Institut i Divel d.o.o. iz Sarajeva.

Radovi su financirani sredstvima Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF). Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101,4 milijuna eura, od čega je za most Hercegovina izdvojeno 30,4 milijuna eura.

Redovni promet na poddionici Počitelj – Zvirovići i mostu Hercegovina bit će omogućen od 5. rujna 2024. godine u 12 sati. Vozači su obaviješteni da će naplata cestarine na poddionici Zvirovići – Bijača biti obustavljena od 1. do 5. rujna zbog prelaska na zatvoreni sustav naplate.

Prije svečane ceremonije, od 18:15 sati, ispred tunela Hercegovina mediji će imati priliku za izjave Denisa Lasića, Nermina Nikšića i Andrijane Katić, ministrice prometa i komunikacija FBiH.

Objava Svečano otvaranje poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?