Banja Luka domaćin događaja „Revitalizacija lokalnih zajednica“

Na događaju „Revitalizacija lokalnih zajednica“, koji je održan u Banjoj Luci, istaknuto je da je kroz projekt „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ (MZ projekat), osim uspostavljanja revitaliziranog društvenog centra, realiziran niz inicijativa u mjesnim zajednicama. Pored modernizacije prostorija u Petrićevcu, koje sada koriste mladi, stariji, umirovljenici i svi građani i građanke, kroz ovaj projekt omogućena je kontinuirana edukacija naših zaposlenih i savjeta mjesnih zajednica.

“U svakodnevnim obavezama lokalne samouprave, ovakvi projekti često ne dobivaju pažnju koju zaslužuju, ali oni su pokretači velikih promjena. Ne odustajmo od lokalnih zajednica – zajedno možemo postići još mnogo toga, kao što smo već pokazali ovdje u Banjaluci”, rekla je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banje Luke za društvene djelatnosti. Projekt MZ zajednički financiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH. Projekt pomaže stanovništvu da se aktivno uključe u javni život, povećavajući njihovo demokratsko sudjelovanje i odgovornost u lokalnim zajednicama. Istovremeno, podržava jačanje upravljanja zajednicom za postizanje rezultata usmjerenih na ljude i rodnu ravnopravnost, potičući lokalni razvoj i katalizirajući demokratsku transformaciju na lokalnoj razini.

Snežana Kanostrevac-Cvijetić, ispred Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, istaknula je da je projekt razvio metodologiju za uključivanje građana i građanki u planiranje lokalnog razvoja kroz građanske forume u mjesnim zajednicama, omogućavajući im da direktno kandidiraju prioritetne projekte za svoje zajednice.

Ova participacija građana i građanki osigurava da se njihove ideje realiziraju i doprinosi poboljšanju kvaliteta života u lokalnim sredinama.

“Projekt je, također, podržao otvaranje društvenih centara u svim partnerskim općinama, bilo u urbanim ili ruralnim područjima, koji su postali središta društvenih i kulturnih događanja. Opremili smo ove centre s neophodnim namještajem i kompjuterskom opremom kako bi služili za sastanke, edukacije i kulturne događaje. Kroz projekt je osnovana i mreža praktičara za rad s mjesnim zajednicama, koja omogućava razmjenu ideja i iskustava među entitetskim savezima, stvarajući platformu za kontinuiranu saradnju i razvoj”, dodala je Kanostrevac-Cvijetić.

Projekt MZ implementira se u 41 općini i gradu širom BiH, obuhvaćajući 199 mjesnih zajednica. Projekat doprinosi pružanju odgovarajućih i inkluzivnijih usluga građanima, čineći rad lokalnih samouprava efikasnijim. Jake mjesne zajednice doprinose poboljšanju kvaliteta života građana i građanki, kao i povećanju udjela građana u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. 

S ponosom mogu reći da je skoro polovina općina i gradova u Bosni i Hercegovini kroz naš projekt značajno ojačala svoje kapacitete. Mjesne zajednice su postale istinski osnaženi zagovornici promjena, aktivno doprinoseći podizanju kvaliteta života u svojim lokalnim sredinama. Ovaj projekt nije samo ojačao njihove kapacitete, već ih je učinio pokretačima pozitivnih promjena u zajednicama širom zemlje”, istaknuo je Nasir Nalić, projektni menadžer projekta Jačanje mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Tijekom događaja, građani i građanke Banje Luke su imali priliku upoznati se s rezultatima druge faze projekta, koja se fokusira na širenje i primjenu uspješnih modela mjesnih zajednica.

Program događaja obuhvatio je bogat kulturni sadržaj, uključujući glazbene i teatarske nastupe koji su obogatili atmosferu i doprinijeli jačanju zajedništva.

Za više informacija o projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini” posjetite web stranicu: www.mjesnazajednica.ba.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?