SDA vodi specijalni rat i manipulira da HNS vlada FBiH

SDA vodi specijalni rat i manipulira da HNS vlada FBiH

Link na izvornu vijest

Prilično primitivni, lažni i manipulatorski plan SDA najbolje je javno prezentirao čelnik te stranke Bakir Izetbegović kada je ustvrdio kako Federacijom BiH upravlja HNS BiH te da će se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “ugušiti” u sankcijama.

Već znanim, isprobanim metodama poznatijim u obavještajno-propagandnom ratu Stranka demokratske akcije i njoj bliski sateliti pojačali su ususret lokalnih izbora pritisak na stranke “trojke” podvalama o izdaji Bosne i Bošnjaka, a istim oružjima dugoročnije nastoje okrznuti Hrvate i smanjiti im ionako narušenu poziciju u Federaciji BiH i na razini Bosne i Hercegovine. To je strategija koju su zauzeli SDA-ovski političari, ali i njihovi javni megafoni koji u svemu vide problem, piše Večernji list BiH.

A koliko je destruktivna i štetna ta politika za BiH, Bošnjake, a jednako tako za Hrvate i Srbe, pokazuje rušenje Plana rasta, blokade institucija države. Ovaj prilično primitivni, lažni i manipulatorski plan najbolje je javno prezentirao čelnik te stranke Bakir Izetbegović kada je ustvrdio kako Federacijom BiH upravlja HNS BiH te da će se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “ugušiti” u sankcijama.

Vlast HNS-a?

Izetbegović je o radu vladajuće koalicije govorio za Dnevnik 3 Federalne televizije (FTV). Na pitanje kako komentira rad Vlade na razini Federacije BiH, poručio je da Čović vlada tim entitetom. – SDA je u oporbi i možda nije bitno što misli predsjednik oporbene stranke. Bitni su argumenti, što su oni obećali, što su trebali uraditi i što su uradili. Definitivno, HNS vlada Federacijom, ništa se u FBiH ne može uraditi bez HNS-a i gospodina Čovića, a sprega Čović – Dodik vlada državom – rekao je Izetbegović. Nepoznato je kojom se logikom vodio čelnik SDA. Ako se stvari analiziraju iz kuta kako Federacija Bosne i Hercegovine treba biti bošnjačko-muslimanska državica u kojoj će “manjine”, u što je ranije u drugim istupima ubrajao i Hrvate, kazavši da ih treba svesti na mjeru, onda su njegove postavke posve ispravne.

No, ako se ima na umu Washingtonski mirovni sporazum između Hrvata i Bošnjaka, zatim Ustav FBiH, složeni sustav ovoga entiteta s deset županija, a napose činjenica da su Hrvati i Bošnjaci isprepleteni u brojnim sredinama te čine ključni sadržaj ovoga entiteta, onda se njegov zagovor može razumjeti i tumačiti samo kao strategiju jasno iskazanu kroz javni narativ koji je na tragu unitarizma i hegemonije. Ne postoji ni jedna institucija u Federaciji BiH kojom Hrvati ili Hrvatski narodni sabor vladaju, a ponajmanje je to Federacija BiH. Najbolji je primjer za to neustavno, nezakonito gotovo zlostavljanje inzistiranjem da Bošnjaci jedino upravljaju i ravnaju Ministarstvom unutarnjih poslova i Federalnom upravom policije. Čak i unatoč tome što je protuzakonito da čelni ljudi te dvije institucije budu Bošnjaci, čak pet godina je to slučaj. Trenutačno partneri pokušavaju imenovati Neovisni odbor, imenovati novog ravnatelja FUP-a te novi Upravni odbor FTV-a. Posve je normalno da Hrvati moraju imati barem formalni utjecaj nad svim tim institucijama. Ali svaki potez koji će dovesti do raspuštanja SDFA-ovske mreže ispletene na stvaranju mržnje i laži prema Hrvatima, a onda i prema “trojci” jer nisu “dovoljno dobri Bošnjaci” upravo dolazi s ovakvom shizofrenom kampanjom.

Hrvati u manjinskoj poziciji

Istina je i da u federalnoj Vladi Hrvati imaju šest od 17 pozicija, čime apsolutno padaju u vodu teorije Bakira Izetbegovića. No, ono što čelništvo njegove stranke boli jest utjecaj koji Hrvati imaju i moraju imati kako bi opstala Federacija BiH kroz institucije predsjednice FBiH, odnosno nešto popravljene brojčane pozicije u Klubu Hrvata Doma naroda. U tom javnom manipuliranju nastoji čak i spočitati “trojki” što nema gard. Kaže da daju ustupke HDZ-u, a ne mogu istrgovati čak smjenu Zorana Galića. No, istodobno zaboravlja kako Galić više ne upravlja ničim, a da istodobno Vahidin Munjić, koji je pod istragom istoga Tužiteljstva BiH, ravna i dalje Federalnom upravom policije. No, te istrage očito imaju nacionalni ključ po kojemu je za Izetbegovića automatski Galić kriv, a Munjić nevin. Izdajom se tumačio i izbor Marina Vukoje u Ustavni sud. Čak i unatoč tome što su dva SDA-ovca još uvijek suci toga suda. Kroz mantru o pogodovanju Hrvatima Izetbegović, međutim, želi napakostiti “trojki” koja je ugurana u vlast zbog deblokade procesa i europske budućnosti zemlje. I bili su uspješni. Sada to SDA-ov tim nastoji posve omalovažiti.

www.abcportal.info

The post SDA vodi specijalni rat i manipulira da HNS vlada FBiH first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?