‘Gospa Mala – jesen prava!’

‘Gospa Mala – jesen prava!’

Link na izvornu vijest

Današnji blagdan ima svoje korijene u 5. stoljeću u Jeruzalemu, kada je na mjestu koje se smatra Marijinom rodnom kućom izgrađena crkva posvećena svetoj Ani, njezinoj majci. Kao uspomena na ovu posvetu, razvilo se slavlje Male Gospe, koje se prvo proširilo na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu, piše bitno.net.

Blagdan Male Gospe, koji se uvijek obilježava 8. rujna, slavi rođenje Blažene Djevice Marije, poznato kao ‘mala Marija’, u kontrastu s Velikom Gospom, koja se slavi 15. kolovoza u čast njezinog uznesenja na nebo.

Običaj Crkve je da spomendane svetaca stavlja na dan njihove smrti, ali u tri izuzetna slučaja, slavi se rođenje: Isusovo na Božić, Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino 8. rujna. Ovi su blagdani važni jer ove tri osobe imaju ključnu ulogu u Božjem planu spasenja. Stara latinska izreka sažima njihovu simboliku: “Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, a Kristovo rođenje sunčev izlazak.”

Iako je Mala Gospa manji, nezapovjedni blagdan, omiljen je među vjernicima. Mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem prisustvuju svetoj misi u lokalnim crkvama.

Također, Mala Gospa označava dolazak jeseni, a narodna poslovica kaže: ‘Gospa Mala – jesen prava!’. Na ovaj dan, prema narodnom vjerovanju, lastavice se okupljaju za svoj odlazak u toplije krajeve, što simbolički povezuju s Marijom, koja ih vodi na zimsko putovanje, a vraća ih za proljetni blagdan Blagovijesti, 25. ožujka.

www.abcportal.info

The post ‘Gospa Mala – jesen prava!’ first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?