U FBiH kažnjavat će se nelegalno odlaganje otpada na deponijama

U FBiH kažnjavat će se nelegalno odlaganje otpada na deponijama

Link na izvornu vijest

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potvrdila je da će osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH na snagu stupiti izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, što znači da će se na području Federacije BiH od sada kažnjavati svi oni koji nelegalno odlažu otpad na deponijama.

– Ove godine smo u proračunu osigurali 500.000 KM za sanaciju divljih deponija i budući da su to potpuno nedovoljna sredstva, opredijelili smo se da se ova sanacija radi za divlje deponije unutar zaštićenih ili područja čija je zaštita u toku. Jedna od takvih lokacija je Livno. Samo na tom području postoji oko 130 divljih deponija, na samim Kruzima ima i ogromna deponija guma. A nema kazni. Stupanjem na snagu ovih zakonskih izmjena, to više neće biti tako – izjavila je Pozder za Fenu.

Suštinski, izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom odnose se na dva važna pitanja – pitanje rješavanja odlagališta u općinama i gradovima i operativnog djelovanja inspekcije na terenu, te kaznenih odredbi za posebne kategorije otpada poput guma, ulja i slično.

– Usvajanjem se stvaraju pravne pretpostavke za pravilnu i potpunu primjenu Zakona o upravljanju otpadom u praksi. Naime, izmjene su inicirane nemogućnošću kažnjavanja za nelegalno odlaganje na deponijama, a novim novim Članom 33a uređuje se ta oblast, a koja će biti detaljno definirana u provedbenom aktu čija će izrada uslijediti nakon stupanja na snagu ovog Zakona. Također, definiraju se i iznosi novčanih kazni prema težini učinjenog prekršaja – kaže Pozder.

Stupanje na snagu ovih izmjena i dopuna omogućeno je usvajanjem u oba doma Parlamenta Federacije BiH, a u Zastupničkom domu je, ovog tjedna, usuglašen zakonski tekst.

Pozder je zahvalila poslanicima i delegatima za opredijeljenost da osiguraju konkretne zakonske propise kojima se bolje uređuje odlaganje otpada i kaznene odredbe za posebne kategorije otpada.

– Imamo usvojenu Strategiju zaštite okoliša FBiH. Jasno je i da pitanje upravljanja otpadom u našoj zemlji jedno je od onih koje je daleko od riješenog i uređenog. Otpadom moramo naučiti upravljati a ne da se on odlaže i da predstavlja problem. To je razvijenim zemljama visokovrijedna sirovina, energent, pa i oblast koja zapošljava, dok još uvijek u našoj zemlji nažalost to pitanje predstavlja opterećenje kako prvenstveno na zdravlje ljudi, ali i na prirodu i proračune. Zakonski poboljšavamo ovu oblast u skladu sa standardima i propisima Europske unije – rekla je Pozder.

Ovim povodom najavila je da se uskoro očekuje i javni poziv i angažman za nosioca izrade novog Plana upravljanja otpadom u FBiH za što su sredstva osigurana u ovogodišnjem proračunu.

– Bit će ovo dokument kojim ćemo, nadam se, biti bliže rješavanju pitanja upravljanja otpadom u našoj zemlji a njegovo usvajanje očekujemo iduće godine u ovo vrijeme – istakla je ministrica Pozder u izjavi za Fenu povodom stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom.

Objava U FBiH kažnjavat će se nelegalno odlaganje otpada na deponijama pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?