Senzacionalno otkriće u Cernu kod Ljubuškog: U jami pronađena podzemna rijeka, čovječje ribice, ali i ljudski kostur

Senzacionalno otkriće u Cernu kod Ljubuškog: U jami pronađena podzemna rijeka, čovječje ribice, ali i ljudski kostur

Link na izvornu vijest

Senzacionalno otkriće u Cernu kod Ljubuškog: U jami pronađena podzemna rijeka, čovječje ribice, ali i ljudski kostur

Darinko Tomić Daćak iz Donjih Radišića kod Ljubuškog mnogima je poznat po zanimljivim djelima koja nastaju u njegovoj radionici. Da ima zlatne ruke pokazao je već u djetinjstvu kada je napravio prvi Buggy, a jedan od njih koji je nastao prije nekoliko godina, imao je potencijalne kupce, no ipak se nije odlučio za prodaju. 

 

Vrijedan speleološki objekt

 

Osim navedenog, Tomić je veliki zaljubljenik u prirodu, a nije novost da Ljubušake zna iznenaditi otkrićem, poput špilje ili jama, za što često potraži pomoć stručnjaka. Njegov prijatelj Stipe Božić, poznati hrvatski i svjetski alpinist, rado se odazove svakom pozivu, pa je tako nedjelju iskoristio za posjet Ljubuškom. 

Uz članove Speleološkog društva „Špiljar“ u kojem su Tonći Rađa, Nikola Brnada i Vedran Vrtlar, istraživao je jamu u ljubuškom Cernu u kojoj, inače, obitavaju divlji golubovi. 

„Stipu sam upoznao na jednom susretu oldtimera i s njim sam često u kontaktu, pogotovo kada se radi o ovakvim zanimljivim otkrićima. Zahvaljujem njemu i cijelom timu koji je došao u naš grad i svjedočio ovom otkriću“, kazao je Tomić, koji je bio vodič i član Božićeve ekipe. 

Speleolog i biolog Tonći Rađa, koji već dugi niz godina istražuje podzemni svijet, istaknuo je kako u 52 godine koliko se bavi speleologijom ovakvo nešto nije našao. 

Jama ljubuski stipe bozic

Jama ljubuski

Jama ljubuski 3 manja

Podrška Grada Ljubuškog

„Radi se o podzemnoj rijeci dužine oko 200 metara, koliko smo zasad uspjeli prijeći. Dolazi se, dakle, do jezera dubine preko 2 metra, a u jezeru, ali i prije jezera, ima barem pet primjeraka čovječje ribice. Riječ je o starim primjercima, što je jako zanimljivo i vrlo vrijedno. Jamu treba zaštititi te snimiti i topografski izmjeriti, ali to je sad stvar budućnosti. Radi se o izuzetno vrijednom speleološkom objektu, pogotovo ako uzmemo u obzir to da je u ovakvom kršu pronađena podzemna rijeka“, kazao je Tonći Rađa za Dnevni list. 

Naime, dubina jame na kraju kanala kojim protječe podzemna rijeka je 75 metara, a dubina ulazne okomice je 66 metara. Tlocrtna dužina istraženoga dijela jame je 200 metara, a visinska kota ulaza – 168 metara. Dubina vode u sifonskom jezeru na kraju kanala je, pak, preko 2 metra. 

Jama ljubuski 4

Jama ljubuski covjecija ribica

Jama ljubuski jezero 2

Jama ljubuski pripreme 3

Jama ljubuski prirpema

Jama ljubuski ulaz

 

Prilikom istraživanja pronađene su i ljudske kosti, a o svemu navedenom upoznata je gradska vlast, odnosno nadležne službe, koje će dati svoj doprinos kada je u pitanju nastavak istraživanja. 

Kažimo i to kako je nedjeljnoj akciji prethodila još jedna, 1. rujna, kada su se u jamu spustili Tonći Rađa i dr. Ivana Buklijaš, iskusna alpinistica, penjačica, speleologinja i planinarka koja je sudjelovala u brojnim akcijama spašavanja života.

 

Objava Senzacionalno otkriće u Cernu kod Ljubuškog: U jami pronađena podzemna rijeka, čovječje ribice, ali i ljudski kostur pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?