Vlada prihvatila inicijativu dopremijera Kraljevića za revitalizaciju HE Jajce II

Vlada prihvatila inicijativu dopremijera Kraljevića za revitalizaciju HE Jajce II

Link na izvornu vijest

vlada federacije

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog dopremijera i  ministra  financija Tonija Kraljevića je donijela, Zaključak kojim je prihvaćena inicijativa da se kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) osiguraju sredstva za realizaciju Projekta „Revitalizacija hidroelektrane Jajce II“ u iznosu do 31,5 milijuna eura. piše Ljubuški portal

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa IBRD-om sa kojim će se utvrditi konačni uvjeti kreditnog zaduženja. Krajnji dužnik po ovom kreditu je Javno preduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar.

Današnjim zaključkom je prihvaćena i Informacija o kreditu IBRD-a za realizaciju ovog projekta kao osnova za vođenje pregovora, a Federalno ministarstvo financija, JP EP HZHB d.d. Mostar i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije su zaduženi da u Tim za pregovore o ovom kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

Federalno ministarstvo financija će Vladi Federacije BiH podnijeti Informaciju o pregovorima, kao i tekst usuglašenog Ugovora između Bosne i Hercegovine i IBRD-a.

Federalno ministarstvo financija je zaduženo i da ovaj zaključak dostavi Ministarstvu financija i riznici Bosne i Hercegovine radi provođenja daljnje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

Predlagač u Informaciji, između ostalog, navodi da je HE Jajce II puštena u pogon 1954. godine, te da je najstarija elektrana, a uz HE Jablanica predstavlja i najstariju aktivnu elektranu u BiH. HE Jajce II je imala samo jednu opsežniju obnovu u razdoblju od 1981. do 1984. godine, ali ni tada nisu zamijenjene sve vitalne komponente elektrane. Integralnim projektom revitalizacije HE Jajce II želi se sistemski obnoviti postrojenje kako bi mu se produžio životni vijek za bar 40 do 50 godina, uz primjenu cijelog niza suvremenih tehnoloških i okolišno prihvatljivih rješenja. Projekt revitalizacije HE Jajce II trebao bi da obuhvati potpunu zamjenu proizvodnih jedinica turbina-generator s pomoćnim pogonima, zamjenu zajedničkih pogona i druge vitalne opreme u elektrani, zatim zamjenu hidromehaničke opreme cijelog dovodno-odvodnog sistema elektrane, kao i građevinsku sanaciju ključnih objekata u strojarnici na brani.

U Informaciji je navedeno i da bi HE Jajce II bez obnove, a zbog starosti, prestala s radom u narednih 10-tak godina. Realizacijom bi, pored ostalih povoljnosti, došlo do zadržavanja postojećeg nivoa proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz određeno povećanje, a zbog povećane energetske učinkovitosti revitalizirane elektrane posljedično bi dovelo i do zadržavanja, te u određenoj mjeri i povećanja postojećeg doprinosa smanjenju emisije CO2. Ovim projektom bi se ostvario i veliki privredni doprinos. 

Objava Vlada prihvatila inicijativu dopremijera Kraljevića za revitalizaciju HE Jajce II pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?