Psihologinja Doris Vlašić: Treba li djetetu ”markirana” odjeća da bi se uklopilo među vršnjake?

Psihologinja Doris Vlašić: Treba li djetetu ”markirana” odjeća da bi se uklopilo među vršnjake?

Link na izvornu vijest

Pitanje roditelja: Moje trinaestogodišnje dijete želi samo markiranu odjeću, ističući kako to nose svi njegovi prijatelji.Kako to promijeniti?

Dragi roditelju, hvala na javljanju i dijeljenju Vaše zabrinutosti koja je u današnje vrijeme itekako aktualna i s kojom se susreću mnogi roditelji.

Često možemo čuti od djece: Svi imaju, samo ja nemam; Svi mogu, samo ja ne mogu; Svi ostaju dokasno, samo ja imam ograničenja.. i brojne druge primjere. Različite obitelji imaju različite vrijednosti i prioritete. Objasnite djetetu što su vaše obiteljske vrijednosti i prioriteti. Podučite ga razlici između želje i potrebe.

Vaše dijete od 13 godina nalazi se u razvojnom periodu kada su vršnjaci na prvom mjestu i kada se kroz modne i druge trendove nastoji uklopiti među njih. Često se i roditelji pronađu u toj zamci smatrajući ako udovolje djetetu da će se dijete bolje uklopiti? Roditelji često misle da će kupovinom skupocjenih stvari nadoknaditi nedovoljno provedeno vrijeme s djecom. Također, ponekad nastoje priuštiti svom djetetu sve ono što oni kao djeca nisu imali.

No, je li zaista tako? Određuje li način odijevanja, markirana odjeća i slično – istinske vrijednosti čovjeka? Mislim da nije ni potreban odgovor na to pitanje.

Porazgovarate li sa većinom roditelja, vidjet ćete da nije sve baš onako i kako dijete prenese od svojih vršnjaka.

Način na koji Vi reagirate na djetetove upite o skupocjenim stvarima jest prilika da naučite dijete pravim istinskim vrijednostima. Dijete ne može imati i nema dovoljno iskustva da bude svjesno kako su njegove osobine, osobne vrijednosti i kvalitete vrjednije i važnije od bilo koje materijalne stvari.Dijete kako bude odrastalo tako će uvidjeti istinitost toga i biti vam zahvalno.

Djeca trebaju nas odrasle da ih podučimo pravim istinskim vrijednostima i da znaju da život nije u onome što si stekao, nego u onome što jesi.

Ukoliko Vam je potrebna dodatna podrška i pomoć, budite slobodni javiti se na mail: [email protected] ili kontakt broj 063 466 423.

Sva Vaša pitanja za kolumnu možete poslati na mail [email protected]. Čitamo se i pratimo do sljedeće kolumne u rujnu.


Doris Vlašić, mag.psych. dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut pod supervizijom

The post Psihologinja Doris Vlašić: Treba li djetetu ”markirana” odjeća da bi se uklopilo među vršnjake? appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?