KAMPANJA U TOKU: Straša Košarac dijelio novac, iskoristio “diskreciono pravo”

KAMPANJA U TOKU: Straša Košarac dijelio novac, iskoristio “diskreciono pravo”

Link na izvornu vijest

Državni ministar zahvatio je iz državne tekuće rezerve ukupno 47.500 KM. Novac je otišao u opštine širom RS-a

Piše: Amil DUČIĆ

Funkcioneri koji su vlasti, od lokalnog pa sve do državnog nivoa, dok traju izborne kampanje, imaju niz mogućnosti za podjelu sredstava potencijalnim biračima i to baš sredinama odakle očekuju glasove za svoje stranke ili kandidate, a da to u konačnici bude pokriveno „papirima“. 

Odnosno da, de jure, ova podjela sredstava bude u skladu sa njihovim ingerencijama, „obavezama“ ili „dužnostima“. Koga briga za ono što je ustvari bilo de facto.

Ukupno 11 odluka

Fokus donosi upravo takav jedan primjer, a objavljen je u posljednjem broju Službenog glasnika BiH. Aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i funkcioner SNSD-a Staša Košarac, naime, bilo je posebno „široke ruke“ te je, koristeći svoje diskreciono pravo, podijelio 47.500 KM iz državnog budžeta. Novac je otišao u niz opština na području RS-a.

Objavljeno je, naime, 11 odluka kojima se Košarcu, koji je i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, odobrava interventno korištenje tekuće rezerve Budžeta Institucija po raznim osnovama.

Tako je iznos od 3.500 KM doznačen Draganu Stanišiću iz Pala, u vidu jednokratne finansijske pomoći za liječenje njegovog sina, dok je 3.500 KM otišlo Asocijaciji mladih i studenata Srebrenice i Skelana “SPONA”, u vidu jednokratne finansijske pomoći za podršku projektu “Susreti mladih u ruralnim područjima opštine Srebrenica”.

Po istoj osnovi 3.000 KM otišlo je Košarkaškom klubu “Jahorina” Pale, u vidu jednokratne finansijske pomoći za podršku daljem radu, a 10.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini lukavičkoj u Lukavici, u vidu jednokratne finansijske pomoći za izgradnju Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Istočnom Sarajevu.

Iznos od 2.000 KM pripao je Gradskoj organizacija slijepih i slabovidnih Istočno Sarajevo, u vidu jednokratne finansijske pomoći za rad organizacije, dok je 3.000 KM pripalo Udruženju građana Boračka organizacija “9 januar” Šekovići, u vidu jednokratne finansijske pomoći.

Jedna od odluka Staše Košarca o intervenciji iz budzeta

Odobreno je i 3.000 KM, Udruženju porodica sa četvoro i više djece “Djeca su nam budućnost” u vidu jednokratne finansijske pomoći za podršku realizaciji programskih aktivnosti u 2024. godini, a 5.000 KM, Judo klubu Randori iz Istočnog Sarajeva u vidu jednokratne finansijske pomoći za realizaciju programskih aktivnosti.

Šta kaže instrukcija?

Iznos od 2.500 KM otišao je Društvu dobrovoljnih davalaca krvi “Stara Hercegovina” Višegrad, u vidu jednokratne finansijske pomoći, dok je 10.000 KM doznačeno Srpskoj pravoslavnoj opštini Andrićgradskoj Višegrad u vidu jednokratne financijske pomoći za “podršku završetku izgradnje hrama Svetog Velikomučenika Lazara”.

U konačnici 2.000 KM doznačeno je Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Istočno Sarajevo u vidu jednokratne finansijske pomoći za podršku u radu udruženja.

Prema instrukciji Ministarstva finansija BiH zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara imaju pravo na interventno korištenje tekuće reserve u godišnjem iznosu od po 180.000 KM.

(Fokus)

The post KAMPANJA U TOKU: Straša Košarac dijelio novac, iskoristio “diskreciono pravo” appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?