Reakcija Dodika na odluku Ustavnog suda BiH, tvrdi da RS neće primjenjivati presudu

Reakcija Dodika na odluku Ustavnog suda BiH, tvrdi da RS neće primjenjivati presudu

Link na izvornu vijest

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je Izborni zakon RS-a ustavan i da će ovaj zakonski akt biti primjenjivan.

Dodik je, povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o stavljanju van snage entitetskog izbornog zakona, rekao da je taj Sud predviđen Ustavom, ali da u svom radu “krši najviši pravni akt, Dejtonski sporazum i međunarodne principe ustavnog prava i čini sve da zgadi BiH koju treba da brani i predstavlja”.

On je naveo da je Ustavni sud zadužen po zakonu da ocjenjuje suglasnost akata sa Ustavom BiH.

“Da Ustavni sud drži do toga onda bi rekao da je Izborni zakon ustavan jer on upravo predviđa na koji način će se vršiti izbori i poštuje Ustav BiH”, zaključio je Dodik.

Entitetski predsjednik je ocijenio kako je Ustavni sud BiH “politička institucija” koja nastoji da sprovodi politike, a ne Ustav i time komplicira odnose.

“Ustavni sud Republike Srpske rekao da je taj zakon ustavan i on će biti primjenjivan”, poručio je Dodik.

On je naveo da su “oni sada izmislili krivično djelo nepoštivanje odloga Ustavnog suda”.

“Mi poštujemo Ustavni sud Republike Srpske i Ustav Republike Srpske, Ustav Bosne i Hercegovine. To što tamo sjede tri strance koji primaju dobre plaće i ne dolaze u Sarajevo, odlučuju na daljinu, to je neka druga priča. To je realizacija jedne podmukle politike kojom se sada, umjesto rigidnih visokih predstavnika, nameće Ustavni sud kao krajnji donosilac odluka”, naveo je Dodik.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je danas van snage entitetski izborni zakon uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

www.abcportal.info

The post Reakcija Dodika na odluku Ustavnog suda BiH, tvrdi da RS neće primjenjivati presudu first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?