Pojačana suradnja gradskih i županijskih inspekcija u ŽZH

Pojačana suradnja gradskih i županijskih inspekcija u ŽZH

Link na izvornu vijest

Vlada Županije Zapadnohercegovačke u petak je na sjednici u Širokom Brijegu utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama Županije, koji je upućen u daljnju proceduru županijske Skupštine na usvajanje.

Razlog za donošenje ovoga Zakona ogleda se u činjenici kako je Zakon o inspekcijama Županije Zapadnohercegovačke stupio na snagu 2009. godine, a koji do sada nije imao izmjena i dopuna, priopćeno je iz Vlade ŽZH-a.

Tješnja suradnja inspekcija

Navodi se kako je između ostalog, tendencija ovih izmjena i dopuna da se ostvari tješnja suradnja gradskih/općinskih i županijskih inspekcija, prije svega uvođenjem obveza gradskoj/općinskoj Inspekciji dostavljanja planova rada županijskoj Inspekciji kada se radi o nadzoru provođenja županijskih zakona, kao i rješavanje pojedinih problema na terenu s kojima se inspektori susreću u svom radu.

Vlada je donijela i Prijedlog Odluke o razrješenju županijskog pravobranitelja, kojom se, zbog isteka mandata, dužnosti razrješava Mate Lončar iz Širokog Brijega, kao i Prijedlog Odluke o imenovanju županijskog pravobranitelja kojom se, nakon provedene natječajne procedure, Mate Lončar ponovno imenuje na navedenu dužnost. Navedene odluke upućene su na usvajanje u skupštinsku proceduru, dodaje se.

Također, Vlada je donijela Odluku o dopuni Odluke o dodjeli koncesije gospodarskom društvu “Rudnici boksita” d. o. o. Široki Brijeg za eksploataciju boksita na ležištu L-45 “Orašnica” eksploatacijsko polje “Crne Lokve – Gnjat” Široki Brijeg.

Sukladno Uredbi o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije Programa javnih investicija u Federaciji BiH i na temelju ocjena Povjerenstva za Program javnih investicija u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada je donijela Odluku o donošenju Programa javnih investicija Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2025. – 2027. godine.

Nakon donošenja Odluke Vlade, Ministarstvo gospodarstva će poslat Program javnih investicija ŽZH Federalnom ministarstvu financija na daljnje postupanje. Ministarstvo gospodarstva prijedloge projekata unosi u jedinstveni sustav PIMIS koji je smješten u Federalnom ministarstvu financija te nastavlja pratiti realizaciju projekata koji se nalaze u Programu i jednom godišnje izvještava Vladu Županije Zapadnohercegovačke o njegovoj realizaciji, navodi se u priopćenju.

Digitalizacija javne uprave

Za realizaciju Programa javnih investicija odgovorne su županijske institucije i jedinice lokalne samouprave koje kandidiraju projekte, svatko u okviru svojih zakonskih nadležnosti.

Vlada je donijela i Odluku o otvaranju posebnog transakcijskog računa u okviru Jedinstvenog računa riznice za novčana sredstva dobivena od prodaje privremeno oduzetih pokretnih stvari.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila također prijedlog Sporazuma o suradnji u digitalizaciji javne uprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj sa Sveučilištem u Mostaru.

Sporazum, navodi se, omogućava zajedničko djelovanje na projektima digitalne transformacije s namjerom unaprjeđenja općeg standarda i kvalitete javne uprave te osiguranja sukladnosti s europskim i međunarodnim standardima digitalnog društva i ekonomije.

Cilj Sporazuma je uspostavljanje suvremenih digitalnih postupaka i infrastrukture koji će omogućiti efikasnu i korisniku usmjereniju javnu upravu, povećavajući pri tome transparentnost i dostupnost usluga građanima, dodaje se.

Isto tako, Vlada je prihvatila prijedlog Sporazuma o suradnji s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, čije potpisivanje će, napominje se, biti od velikog značaja za Županiju, obzirom na razinu ekspertize uposlenika RGNF-a glede pitanja koja su od strateške važnosti za građane Županije i gospodarstvo, od zaštite voda i zemljišta, preko sanacije bivših rudokopa i ostalih aspekata zaštite okoliša, do izrade sustava za praćenje stanja i prevenciju negativnih pojava u spomenutim oblastima.

Od posebnog je značaja, ističe se, činjenica da je RGNF zainteresiran za projektnu suradnju sa Županijom Zapadnohercegovačkom s ciljem zajedničkog korištenja sredstava EU iz prekograničnih programa, u što je spreman uložiti i svoje veliko iskustvo u pripremi i provedbi projekata u suradnji s partnerima diljem Europe.

Post Pojačana suradnja gradskih i županijskih inspekcija u ŽZH je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?