Vlasnici stanova u Hrvatskoj više neće moći raditi ove tri stvari, u suprotnom prijeti im kazna

Vlasnici stanova u Hrvatskoj više neće moći raditi ove tri stvari, u suprotnom prijeti im kazna

Link na izvornu vijest

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o prijedlogu zakona o upravljanju i održavanju zgrada koji je izazvao veliko zanimanje javnosti, njime se, naime, namjerava ograničiti prenamjena stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja.

Vlasnici, koji će svoje stanove željeti prenamijeniti, ubuduće će za to trebati suglasnost 80 posto suvlasnika zgrade.

Prema podacima nadležnih institucija, u Hrvatskoj 40 posto sveukupnog stambenog fonda ne služi stanovanju. Cilj je da se tih oko 908.000 stanova vrati njihovoj prvotnoj i izvornoj namjeni, istaknuo je resorni ministar Branko Bačić.

Zakon, koji je predložila Vlada, donosi i novinu po kojoj će sve zgrade koje imaju tri kata ili više po posebnom programu moći ugrađivati liftove, pri čemu će država participirati s 33 posto vrijednosti ugradnje. Također, s obzirom na stanje fasada u središtima gradova, na isti će se način urediti i Vladino sufinanciranje obnove tih fasada.

Za vlasnike stanova koji samovoljno zatvaraju balkone, grade nadstrešnice ili ugrađuju klima uređaje na fasadu, propisane su kazne.

Sabor će u četvrtak reći svoje mišljenje o dopuni Zakona o građevinskog inspekciji kojima će se u zaustavljanje nelegalne gradnje uključiti i 882 komunalna redara koji su zaposleni u tijelima gradova i općina. Njima će se dati određene ovlasti da odmah interveniraju i zaustave gradnju, naplate zakonom propisanu kaznu te o svemu obavijeste Inspektorat.

Na takav prijedlog Vlada se odlučila s obzirom na činjenicu da građevinski inspektori, kojih nema više od 70, ne mogu kvalitetno pokriti područje u smislu da brzo interveniraju u samom začetku nelegalne gradnje.

Oba zakonska prijedloga u Sabor dolaze na prvo čitanje, kao i izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu o kojima će se, također, raspravljati u četvrtak.

www.abcportal.info

The post Vlasnici stanova u Hrvatskoj više neće moći raditi ove tri stvari, u suprotnom prijeti im kazna first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?