Sezona pečenja rakije u Hercegovini: Domaćini uz kotao mogu očekivati dobar ishod

Sezona pečenja rakije u Hercegovini: Domaćini uz kotao mogu očekivati dobar ishod

Link na izvornu vijest

Sezona pečenja rakije u Hercegovini: Domaćini uz kotao mogu očekivati dobar ishod
Sezona je pečenja domaće rakije. Gotovo da nema domaćinstva u Hercegovini u kojem se ne pripravlja rakija lozovača, a koja se pravi od dropa (kože grožđa, sjemena i peteljki) te se katkad poslije destilacije miješa s drugim sastojcima, kao što su aromatične trave, med, višnje i lješnjaci.
 
Mnogi vole kazati kako se radi o događaju koji ujedinjuje ljude oko „veselog stroja“, uz pomoću kojeg nastaje tekućina s kojom se rado nazdravlja, izražava dobrodošlica…
 
Veselje je tim veće što je ova godina za vinogradare bila povoljna, pa domaćini uz kazan, odnosno kotao, mogu očekivati dobar ishod.
 
Prema savjetima iskusnih majstora, ako hoćete dobru rakiju, nikako nemojte u nju dodavati šećer.
 
Idealna rakija, kako navode stručnjaci, ima između 40 i 45 posto alkohola. Onu slabije jačine nazivaju „brlja“, dok je „šećeruša“ rakija koja ima velik postotak šećera.
 
„Alkoholna fermentacija predstavlja jednu od osnovnih faza u procesu proizvodnje rakije, a idealni uvjeti su od 18 do 23 stupnja. Primjerice, bez dodavanja šećera, kotao zapremine od 150 do 180 litara otprilike može dati od 7 do 12 litara rakije. Tako putem vrenja dolazi do pare kroz sustav cijevi iz susjednog kotla, a prvi dio, tj. metanol, potrebno je prepeći. Starinski način prepeke, za one koji žele jaču rakiju, je da se prvi dio pomiješa s dodatkom vode i doda u zadnji kotao prilikom pečenja. Mogu reći da je rakija jedini proizvod od grožđa koji nakon odležavanja dobiva na kvaliteti te ne gubi svoja svojstva. Također, u novije vrijeme postoje i destilerije koje vrše preradu rakije, no tradiciju ništa ne može zamijeniti“, kazao je agronom Marko Bilić.
 
Popularna je tradicijska teza da se jakost rakije može ocijeniti prema veličini krugova mjehurića (vjenčić) koji nastaju kada je boca dobro protresena, ali je to nepouzdano. Također se to pogrešno rabi za mjerenje kakvoće likera.
 
Pouzdana metoda određivanja jakosti rakije je mjerenje alkoholometrom.
 
Antonela Marinović Musa
 
 
 
 

Objava Sezona pečenja rakije u Hercegovini: Domaćini uz kotao mogu očekivati dobar ishod pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?