U svijetu se sve više primjenjuje četverodnevni radni tjedan, a u BiH se i ne razmatra

U svijetu se sve više primjenjuje četverodnevni radni tjedan, a u BiH se i ne razmatra

Link na izvornu vijest

U svijetu se sve više primjenjuje četverodnevni radni tjedan, a u BiH se i ne razmatra

Realan broj radnih sati tijekom tjedna za stanovnike EU-a između 20. i 64. godine života na njihovu glavnom poslu prošle godine u prosjeku je iznosio 36,1 sat, objavio je Eurostat. Prema rezultatima ovog istraživanja, građani BiH u prosjeku rade 41,4 sata tjedno, što je treća najveća “satnica” u Europi. Ispred BiH nalaze se samo Turska (44,2 sata tjedno) i Srbija (41,7). Što se tiče EU-a, najviše rade građani Grčke (39,8), dok su odmah poslije njih stanovnici Rumunjske (39,5), Poljske (39,3) te Bugarske (39). S druge strane, najkraći radni tjedan u prosjeku imaju građani Nizozemske (32,2), Austrije (33,6), Norveške (33,9), Njemačke (34) i Danske (34,3).

Zaostajemo

Spomenuto istraživanje oslanja se na prosječan broj radnih sati tjedno, a ne na radni entuzijazam. Tako se došlo do podatka da radnici u BiH premašuju one u Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i gotovo cijeloj Europi po broju radnih sati. – Najdulje rade u najsiromašnijim državama. Vlasnici tvrtki u tim državama misle da, ako radnik radi 12 sati danas, da je isto toliko i produktivan. Naprotiv, ljudi su toliko iscrpljeni da doslovno ne funkcioniraju. Ali poslodavci to očigledno ne shvaćaju. Zato smo i došli u ovakvu situaciju, sve je više onih koji odlaze – komentar je jednog bh. građanina.

Drugi kaže da je statistika takva zbog zaposlenih u državnoj službi, da radnici kod privatnika rade znatno dulje. Kod nas se cijela drama stvara oko neradne nedjelje, dok Zapad uvodi četverodnevni radni tjedan. Dok se u Europi, ali i svijetu sve više primjenjuje četverodnevni radni tjedan, u BiH se taj model gotovo i ne ispituje. Skraćivanje prosječnog radnog tjedna u europskim se državama uglavnomodvija kroz granske kolektivne ugovore i u skladu s mogućnostima i specifičnostima pojedinih djelatnosti.

Ekonomski stručnjak i analitičar Igor Gavran smatra kako nema nikakvog razloga da BiH zaostaje za svijetom u tom pogledu, pa čak i da, kako navodi, ne prednjači ako za tim ima volje i spremnosti. – Bit svakog radnog mjesta ionako treba biti učinak pa, ako se potreban posao može obaviti za kraće vrijeme i radnik imati više slobodnog vremena bez gubitka kvalitete ili obujma proizvodnje, ne vidim ni jedan razlog zašto to ne bi bilo izvedivo. Naravno, ako je riječ o nekoj oblasti gdje proces mora trajati svakodnevno, radni bi se dani rasporedili tako da ne rade svi ista četiri dana – kazao je za Avaz Gavran. Nažalost, kako ističe, ovakav inovativan pristup zahtijeva mnogo kreativnije i vlasti i poslodavce. – Kad je riječ o radnom vremenu i uvjetima rada, imamo samo potpuno pogrešnu kampanju zabrane rada trgovina nedjeljom koja koristi jedino određenim, visokoprofitabilnim poslodavcima. Također, rad od kuće bi trebao biti masovniji i svi ostali oblici fleksibilnosti – zaključuje Gavran.

Povećanje produktivnosti

Zagovornici skraćivanja radnoga tjedna u Njemačkoj nadaju se da će to učiniti radnike sretnijima i produktivnijima u vrijeme kada je rast produktivnosti u toj zemlji spor i postoji nedostatak radne snage. Prema pristašama četverodnevnog radnog tjedna i većini onih koji su imali priliku raditi četiri dana u tjednu, to bi povećalo dobrobit radnika, učinilo bi ih produktivnijima.

Objava U svijetu se sve više primjenjuje četverodnevni radni tjedan, a u BiH se i ne razmatra pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?