Ilon Mask briše naloge optuženih za širenje dezinformacija

Ilon Mask briše naloge optuženih za širenje dezinformacija

Link na izvornu vijest

NJUJORK – Mjesec dana od blokade društvene mreže X u Brazilu, platforma Ilona Maska preduzela je korake kako bi se uskladila sa lokalnim propisima.

Ilon Mask briše naloge optuženih za širenje dezinformacija

FOTO: Agencije

Prema izvještajima lokalnih medija, X je 18. septembra počeo da suspenduje naloge optuženih za širenje dezinformacija, prema nalogu sudije Alekandrea de Moraesa. Osim obustave računa, advokati mreže X najavili su da će uskoro biti imenovan novi pravni zastupnik u zemlji, prenosi SEEbiz.

Nalozi povezani sa digitalnim uticajem Allanom dos Santosom i novinarom Paulom Figueiredom, obojica s prebivalištem u Sjedinjenim Američkim Državama, suspendovani su. Devet dodatnih naloga ugašeno je kao dio odluke.

Vjeruje se da su suspendovani nalozi povezani sa pristalicama bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i da im je ranije zabranjen pristup drugim platformama društvenih medija. Odluke je donio sudija Moraes u okviru dvije tekuće istrage o širenju dezinformacija.

Mask je javno osudio Moraesove postupke kao politički motivisanu cenzuru, optužujući sudiju da se ponaša kao „diktator” ciljajući političke protivnike kroz, kako Mask tvrdi, nezakonite zahtjeve za moderiranjem sadržaja.

Uprkos ovim optužbama, sudsko vijeće brazilskog Vrhovnog suda potvrdilo je Moraesovu odluku, suspendovalo X i izreklo novčane kazne.

Brazilska vlada, predvođena predsjednikom Luizom Inasijom Lulom da Silvom, podržala je napore suda, tvrdeći da je ključna za borbu protiv dezinformacija, posebno nakon političkih nemira koji su navodno podstaknuti lažnim vijestima. Biznis.rs

Чланак Ilon Mask briše naloge optuženih za širenje dezinformacija се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?