Hoćemo li opet imati snježnu idilu? Objavljena velika prognoza, evo kakva će biti zima

Hoćemo li opet imati snježnu idilu? Objavljena velika prognoza, evo kakva će biti zima

Link na izvornu vijest

Sustavi sezonskog predviđanja polako se usklađuju i počinju sugerirati određeni vremenski scenarij za nadolazeću zimsku sezonu

Pogled na najnovije podatke iz prognoze za zimu 2024./2025. pokazuje rastući utjecaj slabe faze La Niñe u Pacifiku, što će biti glavni čimbenik ove godine u globalnom meteorološkom sustavu, a očekuje se da će polarni vrtlog imati značajniju ulogu sredinom zime.

Na temelju najnovijih podataka, koje je objavio Severe Weather Europe, prognoza temperature oceana za ranu zimu pokazuje da je La Niña aktivna, ali nije jaka i vjerojatno će postati umjerena. To će utjecati na položaj mlazne struje.

No kako točno La Niña mijenja zimske vremenske prilike? Naime svaka faza južne oscilacije (El Niño-Southern Oscillation – ENSO) značajno utječe na tropsku kišu, uzorke tlaka te složenu razmjenu energije između oceana i atmosfere.

ECMWF-ova prognoza za zimu
Za ranu zimsku prognozu SWE je analizirao sezonske modele da bi dobio prosječnu sliku tri meteorološka zimska mjeseca (prosinac, siječanj, veljača).

Najnovija prognoza zimskog tlaka, koju je izradio ECMWF, pokazuje tipični sustav visokog tlaka La Niña u sjevernom Pacifiku, uz široko područje niskog tlaka od Kanade do Grenlanda.

Područje snažnog visokog tlaka proteže se od juga Sjedinjenih Država preko Atlantika do kopna Europe. Takav obrazac tlaka gura mlazni tok prema sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima Sjedinjenih Država, a iznad Europe mlazna struja pomiče se dalje prema sjeveru zbog područja visokog tlaka.

Gledajući prognozu površinske temperature nad Europom, navodi SWE, vidljiv je očekivani obrazac temeljen na anomalijama visokog tlaka. Veći dio kontinenta bit će topliji od prosjeka pod utjecajem sustava visokog tlaka koji se proteže s Atlantika.

Oborine

Prognoza oborina za Europu pokazuje sušniji signal na zapadu i jugozapadu zbog anomalije visokog tlaka. U sjevernim dijelovima kontinenta očekuje se više oborina od prosjeka, a u središnjim dijelovima predviđene su normalne količine oborina.

Snijeg

Gledajući Europu, očekuju se ispodprosječne snježne padaline. Međutim nad Skandinavijom se predviđa više snijega od prosjeka zbog utjecaja sustava niskog tlaka i mlaznog toka nad sjevernom Europom.

Model UKMO i prognoza za zimu

UKMO pokazuje očekivani uzorak La Niñe, kao što je vidljivo i u prethodnoj prognozi. Još jedno područje visokog tlaka nalazi se iznad Europe, a općenito je ova prognoza prilično usklađena s ECMWF-ovom.

Gledajući površinske temperature, očekuje se toplija zima od prosjeka u većem dijelu Europe, a u sjevernim dijelovima kontinenta predviđaju se neuobičajeno visoke temperature.

www.abcportal.info

 

The post Hoćemo li opet imati snježnu idilu? Objavljena velika prognoza, evo kakva će biti zima first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?