IZMEĐU ZAKONA I OBRAZA: Sebija Izetbegović nova direktorica poliklinike za vantjelesnu oplodnju?

IZMEĐU ZAKONA I OBRAZA: Sebija Izetbegović nova direktorica poliklinike za vantjelesnu oplodnju?

Link na izvornu vijest

Ljetos je poliklinika u kojoj je centar za vantjelesnu oplodnju zatvorio vrata. Stigao je novi vlasnik. S njim i bivša direktorica KCUS-a, smijenjena Iztetbegović

Piše: Senka KURT

Sebija Izetbegović, smijenjena direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uskoro će biti promovirana za direktoricu Poliklinike „New life“ u Sarajevu, saznaje Interview.ba.

Također, za nekoliko dana ova klinika počet će (ponovo) rad pod novim imenom, s novim vlasnikom, novim osobljem, te i novom direktoricom.

Izetbegović je već pred potpisivanjem ugovora. S njom su obavljeni svi pripremni razgovori. Ona će biti na čelu nove poliklinike, centra za vantjelesnu oplodnju – ističe naš izvor.

Preko noći zatvoreni

Podsjećamo, „New life“ je bio jedan od centara za vantjelesnu oplodnju, koji je imao ugovorni odnos s Federalnim zavodom za osiguranje, a koji je kako je objavio Fokus, preko noći zatvorio vrata pacijentima koji su u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO).

Ovu informaciju Fokusu je potvrdilo prošle sedmice nekoliko pacijenata, kao i donedavni vodeći ljekar dr. Ali Seven iz Turske koji je već napustio ovaj centar za vantjelesnu oplodnju. Za pacijente koji su svoj biološki materijal odnosno embrione pohranili u ovoj poliklinici, gdje se čuvaju zamrznuti nastali su višestruki problemi.

Mi se sada borimo da ovaj biološki materijal prebacimo u drugi centar za vantjelesnu oplodnju. Pošto nam je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja ranije odobrio sufinansiranje, osim poliklinike “New life” u Sarajevu, ugovor s Federalnim zavodom ima još jedino centar dr. Mehmedbašića. Ali niko nam ne daje informaciju o daljim procedurama – prenosi Fokus izjavu jedne od pacijentica.

Novi vlasnici

Vrata poliklinike zatvorena su, bez prethodne najave, nakon kolektivnog odmora u
avgustu.

Niko nas o zatvaranju centra nije obavijestio ranije. Jedino smo nezvanične informacije nekako uspjeli saznati od pojedinih sestara. Kazali su da je u toku promjena vlasničke strukture, a navodno je centar prodat nekim investitorima u Chicagu (SAD) – izvijestio je Fokus.

Prema saznanjima Interview.ba novi vlasnik New Life poliklinike jeste američki univerzitet iz Chichaga, koji je putem svog predstavnika tražio osoblje za polikliniku.

Mnogi se pitaju zašto su izabrali Sebiju Izetbegović, poznatu kao nečasnu profesoricu, koja je zbog zloupotreba, manipulacija i falsifikata ostala i bez magisterija i bez doktorata i bez mjesta predavačice na Medicini u Sarajevu. To je stvarno mnogima nejasno. Ali, treba znati da im je trebao neko ko ima taj
čuveni certifikat o zdravstvenom menadžmentu. Takvih doktora nema mnogo na tržištu
– dodaje naš izvor.
Kako saznajemo, Izetbegović će predvoditi tim vrsnih doktora iz regiona, te i onih iz inostranstva i raditi za vrlo visoku plaću za ovdašnje uvjete.

Vjerovatno je riječ o nešto više od 20.000 KM – dodaje naš izvor.

Zakon i obraz

Naš izvor međutim ne zna šta će biti s pacijentima koji su sve svoje nade upravo fokusirali u ovu Polikliniku. Nezvanično, pojedini su pripremili krivične prijave protiv po svemu sudeći, sad već bivših odgovornih osoba zbog situacije u koju su dovedeni.

Jedan od uglednih sarajevskih ginekologa za Interview.ba je kazao da nije iznenađen niti što je poliklinika naprasno zatvorena ni što pacijenti nisu dobili odgovore.

Ja sam, pravo da Vam kažem, i iznenađen što niko nije provjeravao kako se i ko radi najsofisticiranije zahvate. Žao mi je zbog pacijenata. Zavod mora bolje kontrolirati svoje poteze – kazao je on.

Kako je i sam nekada bio bivši kolega Sebije Izetbegović na KCUS-u pitamo ga šta misli o potezu novih vlasnika da baš nju imenuju za direktoricu.

Moram priznati jesam iznenađen. Izetbegović jeste u penziji, ali prema Zakonu može nastaviti dalje raditi. No, jedno je zakon, ali gdje joj je obraz? – kaže ovaj doktor.

The post IZMEĐU ZAKONA I OBRAZA: Sebija Izetbegović nova direktorica poliklinike za vantjelesnu oplodnju? appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?