Predstavljanje knjige o gangi u Širokom Brijegu

Predstavljanje knjige o gangi u Širokom Brijegu

Link na izvornu vijest

Knjiga Ante Kraljevića pod nazivom „Ganga – osebujno pučko pivanje“ bit će predstavljena u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici u četvrtak, 26. rujna s početkom u 19 sati.

U programu predstavljanja sudjeluju Damir Zorić, Jure Miloš, Marinko Mikulić te sam autor. Glazbeni dio programa upotpunit će nekoliko gangaša.

Knjiga Ante Kraljevića ‘Ganga – osebujno pučko pivanje’ objavljena je 2024. godine i predstavlja sveobuhvatan opis ovoga, u svjetskim razmjerima, neobičnoga pjevanja.

Uz opće podatke o ganginu nazivlju, podrijetlu same riječi, dosadašnjim radovima o gangi i pjesmicama na koje se ganga piva, u središnjemu je dijelu knjige opisana ganga kao “osebujno pučko pivanje”, način njezina nastanka i po prvi put popisani su svi napjevi gange.

Nađeno ih je 413 svrstanih u četiri vrste (bekijsko-imotska, belevarijska, najinska i rera), te se posebno obrađuju sredstva, kojim se narodni skladatelj služi pri stvaranju inačice postojećeg ili potpuno novog napjeva. Posebno su obrađeni dugi i omiljeni napjevi.

Na kraju je navedeno dosada najcjelovitije knjigopisje (literatura) o gangi, te popis svih dosadašnjih snimaka gange (nosači zvuka, poveznice na omrižne stranice) i kazalo imena, naziva i pojmova. Knjigu su ocijenili prof. dr. Tamara Karača Beljak i prof. dr. Damir Zorić.

Post Predstavljanje knjige o gangi u Širokom Brijegu je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?